Hlavní obsah

Vánočního kapra znovunabytá svoboda zabije

Novinky, Leona Roháčková

Blíží se Vánoce a s nimi i tradiční české jídlo - kapr. Pokud hodláte podlehnout nátlaku nejbližších, kapří pochoutku oželet a rybímu zajatci dát svobodu, nedělejte to. Podle veterinářů totiž v naprosté většině návrat na svobodu nepřežije.

Foto: Leona Roháčková

Než se kapr dostane na vánoční stůl, čeká ho dlouhá cesta

Článek

"Ti, kdo by chtěli kaprovi prodloužit život, by si měli uvědomit, že vylačněný kapr není s to po vypuštění v řece či rybníce přežít a v 70 % uhyne," informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že na ryby pamatuje i zákon.

Prodejci štědrovečerních ryb mají přesně stanovené podmínky. Samostatné prodejní místo musí odpovídat zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu. Veškeré činnosti spojené s prodejem ryb musí být prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. Prodejní místo, kde jsou ryby také zabíjeny, kuchány a porcovány, musí být vybaveny podle hygienických a veterinárních předpisů.

"Kapra je třeba nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy těsně za hlavou. Kapra nelze za živa odšupinovat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele," upozornil Josef Duben.

Prodejce i ten, kdo ryby usmrcuje, musí oznámit příslušné krajské veterinární správě 7 dnů předem zahájení prodeje, musí mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky a patřičné vybavení prodejního místa. "Musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání, což je včetně dokladu o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování předmětem kontrol," konstatoval mluvčí.

Jak vidno, zacházet se živou rybou není tak jednoduché. Je dobré její život i poslední chvíle svěřit do ruky odborníkům, kapra si nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy.

Kapr obecný

Kapr obecný je předmětem chovu již přes 2000 let. Původní domovinou je oblast Černého, Kaspického a Aralského moře. Do Evropy se o rozšíření kapra zasloužili především Římané, kteří tuto rybu převáželi na lodích z Malé Asie do Říma po Středozemním moři přes ostrov Kypr. Na přechovávání ryb stavěli malé rybníčky. Po nich následovaly kláštery, kde ryba byla považována za postní jídlo. Tak začala cesta divokého říčního kapra k dnešnímu domestikované rybě.

První zmínky o chovu kapra v českých zemích pocházejí z 11. století. Svědectví o tom přináší Kosmova kronika, která se v části o založení Sázavského kláštera zmiňuje o rybníku k lovu ryb darovaných klášteru roku 1034 knížetem Břetislavem I.

Kapr je euroasijský druh, vyskytuje se téměř po celé Evropě a ve velké části Asie. Byl zavlečen do Severní, Střední i Jižní Ameriky, Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Zatímco v Evropě je oblíben, v Severní Americe a zejména v Austrálii je silně omezován. Expanze kapra v Austrálii vedla k výraznému snížení a někdy dokonce i k likvidaci původních druhů ryb. V Tasmánii byl dokonce v osmdesátých letech program na likvidaci kapra totálním vytrávením všech vod s jeho výskytem.

Reklama

Výběr článků

Načítám