Hlavní obsah

Vánoční kros v Bělském lese

Novinky, Josef Zajíc

Jubilejní 30. ročník Vánočního krosu a memoriálu Drahomíra Gromotoviče a Bohumila Prauzka uspořádali pořadatelé z maraton klubu Seitl Ostrava pod vedením ředitele závodu Jiřího Brože. Závod se konal v Bělském lese se startem a cílem na pilinové dráze.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.12.2017 30. ročník Vánočního krosu v Bělském lese. Běh dětí.

Článek

„Vánoční kros již pořádáme třicátým rokem. Memoriál je v názvu proto, že první dva roky nám kolegové tělocvikáři Drahomír Gromotovič a Bohumil Prauzek pomáhali, než odešli do sportovního nebe. Za dvacet devět ročníků se krosu zúčastnilo 2222 běžců. Což je magické číslo, ale pravdivé. Závody jsme bez přerušení pořádali za jakéhokoliv počasí, a dá se říci, že vždycky bylo plno,” řekl před startem ředitel závodu Ing. Jiří Brož, učitel Vítkovické střední průmyslové školy.

Prvních pět ročníků se konalo o Štědrém dnu, účastnící si tento termín pochvalovali. Dopoledne vzali tatínkové či dědečkové své dcery a syny či vnučky a vnuky na Vánoční kros. Maminky a babičky v klidu připravovaly, uklízely, smažily a vařily, aby příchozí sportovci mohli v úctě k tradicím v klidu slavit. Z neznámých důvodů se pak termín přesunul na 23. prosince a pak se dál přesouval, až se ustálil v sobotním termínu týden před Štědrým večerem.

I v sobotu 16. prosince se sešli děti, žákyně, žáci, dorostenky a dorostenci na závod na 1, 2 a 3 km dlouhý se startem v 10.00 hodin. Mezitím přicházeli dospělí běžci, kteří byli odstartováni Jiřím Brožem v 10.30 hodin.

Po startovním výstřelu se vydali na dvě tří kilometrová kola. Trať byla vytýčena na pilinové dráze v lesním areálu zdraví a vedla dalšími cestami, cestičkami a pěšinami Bělského lesa. Po doběhu do cíle se závodníci i pořadatelé přemístili do nedaleké restaurace Racek v Ostravě-Výškovicích, kde byly vyhlášeny výsledky a uspořádána tombola.

Vítězové hlavních kategorií bez ohledu na věk:

Ženy - 6 km: 1. Pastorová Petra, Ostrava 22:10, 2. Bluchová Kateřina, SSK Vítkovice 22:44, 3. Kašparová Lucie, Ostrava 24:50.

Muži - 6 km: 1. Chvistek Lukáš, Ostrava 18:11, 2. Ocásek Martin, Ostrava 18:38, 3. Miko Aleš, Ostrava 18:54.

Zúčastnilo se 73 běžkyň a běžců.

Pozvánka na další sportovní akce:

24. prosince - XIV. ročník Štědrovečerního běhu Jilešovicemi, start v 10:45 

26. prosince - 40. ročník Štěpánského běhu Ostravou-Porubou, start v 10:00

31. prosince - 29. ročník Silvestrovského běhu Hrabovou, start v 10.00 hodin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám