Hlavní obsah

V ZOO Lešná přivítali další přírůstek, vzácného aru hyacintového

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 20.listopadu připutovala z Německa do zlínské ZOO samice vzácného ary hyacintového. Kobaltově zbarvený papoušek je už třetím obyvatelem zdejší "hyacintové" komunity. Je ohroženým druhem, celkové počty se odhadují na méně než 4000 kusů. Chrání jej smlouva CITES, která zakazuje volné obchodování.

Foto: ZOO Lešná
Článek

S chovem tohoto druhu začala zahrada  až letos, kdy získala samečka Říká z pražské zahrady, o něco později pak samici ze ZOO Dvůr Králové nad Labem.

"Chtěli jsme získat více jedinců tohoto nádherně kobaltově modře zbarveného ary, který je považován za vůbec největšího papouška na světě. Jejich zobák budí patřičný respekt, nicméně se jedná skutečně o nekonfliktní zvířata. Louskají ořechy přímo z ruky ošetřovatelky, " říká kurátor ptáků František Hladil.

To je i případ posledního ary, kterého získali z německé zahrady ve Wuppertalu. "Je to dvouletá samice, která byla odchována v tamější zahradě a k lidem je hodně přívětivá," dodává kurátor.

Zatím je v samostatné ubikaci, po aklimatizaci ji ošetřovatelé začnou seznamovat s ostatními dvěma ary. Doufají, že vše proběhne klidně a bezkonfliktně, jako v předchozím případě. 

Původní pár, který do Lešné dorazil jako první během léta, byl umístěn v průchozí expozici papoušků ara v amazonské části zahrady. Voliéru, která umožňuje i tak velkým ptákům létat, sdíleli s dalšími druhy barevných a hlasitých ar – arou arakangu, arou zelenokřídlou, arou vojenským a arou araraunu. "V polovině listopadu nás chladné počasí přinutilo zavřít papoušky do vnitřních ubikací. Voliéra je teď návštěvníkům uzavřena. Některé chovné páry arů  jsme přemístili do samostatných boxů, aby zde měli dostatek klidu pro případné hnízdění," konstatuje František Hladil.

U arů hyacintových  k tomuto kroku zatím nepřistoupili. Ptáci zde nejsou ještě tak dlouho, aby se o hnízdění v zimním období pokusili. "Doufáme, že k tomu dojde třeba už na jaře," netají se nadějemi kurátor.

Anodorhynchus hyacinthinus - Ara hyacintový

Až metr dlouhý papoušek dosahující hmotnosti 1250 gramů pochází z Jižní Ameriky, vyskytuje se v  jižní Brazílii, východní Bolívii a v severovýchodní Paraguayi. Dožívá se až 80 let.

Ara hyacintový je jedním ze šestnácti žijících druhů arů. Opeření tohoto papouška je převážně tmavě kobaltově modré. Především na denním světle je dobře patrné, že má hlava světlejší odstín modré, která dokonce hraje duhovými barvami. Letky a ocasní pera mají vespod tmavě šedou barvu. Obrovský šedo-černý zobák je silně zakřiven a ostře zašpičatěn. Na hlavě má ara dvě holé oblasti. Výrazný zlatožlutý oční prstenec a pruh stejné barvy na spodní straně zobáku, které tvoří nádherný kontrast se zbarvením peří. 

Ara hyacintový je specializovaný na plody a ořechy různých palem (Syagrus comosa a Attalea funifera), dále pak jeho potravu tvoří zelenina a ovoce.

Hnízdí v dutinách palem i v děrách hliněných stěn u vody. Samice snáší 2 – 3 vejce, mláďata se líhnou po 29 dnech. O mláďata pečuje na hnízdě 4 měsíce, další měsíc je rodiče  uvykají na pobyt v pralese. 

Jako první chovala aru hyacintového londýnská zoo v roce 1867. První mládě se narodilo v roce 1968 v Chicagu a první úspěšné odchovy jsou známy z Kóbe (1968) a z Chicaga (1971).

Reklama

Výběr článků

Načítám