Hlavní obsah

V ZOO Brno přišla na svět velbloudí holčička

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnské ZOO se v neděli 10. března narodilo mládě velblouda dvouhrbého. Holčička, jejíž matkou je velbloudice Majda a otcem Romeo, se narodila ve výběhu. Při krmení musí pomáhat ošetřovatelé, velbloudě zatím nedokáže samo přijímat potravu od matky.

Foto: ZOO Brno
Článek

Samička přišla na svět spontánním porodem ve venkovním výběhu a chovatelé ji tak i s matkou museli přesunout do teplé ubikace.

Až nejbližší dny rozhodnou, zda  je mládě natolik životaschopné, aby začalo samo pít. "Věříme, že to zvládne a o nadcházejícím víkendu ho budou moci návštěvníci vidět ve výběhu," uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Novopečená matka Majda  patří k jedněm z nejoblíbenějších chovanců zahrady. Klidná a komunikativní velbloudice se často zúčastňuje různých akcí pro veřejnost, kde ji návštěvníci mohou pohladit či nabídnout pamlsek. Brněnská zahrada chová jednoho samce a tři samice.

Velbloud dvouhrbý

Je nenáročný, rychlý a dokáže trpělivě snášet sucho, žár slunce i rozpálený písek. Má na první pohled těžkopádné neohrabané tělo a pozoruhodný je způsob jeho pohybu, při kterém zvedá vždy obě pravé nebo levé nohy najednou, což se projevuje kolébavou chůzí. Normální cestovní rychlost velblouda je kolem 4 km/h, ale dokáže překonat i hranici 60 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám