Hlavní obsah

V Žatci se uskuteční festival svobodné hudby VyOsení konaný pod záštitou České pirátské strany

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 22 měsíci se na hradě Vlčtejně u Plzně uskutečnil úplně poprvé festival svobodné hudby pod názvem VyOsení. Jedná se o sérii koncertů nezávislých kapel. V sobotu 1. června se sedmé pokračování uskuteční v Žatci.

Foto: bandzone.cz/messenjah

MessenJah, populární reggae zpěvák zazpívá na VyOsení v Žatci.

Článek

Hlavní hvězdou večera se stane český reggae zpěvák MessenJah, jež je známý svými revolučními texty. Spolu s ním přijede a vystoupí Selector Boldrik. Doplňovat je budou žatecké kapely Fraternity a Sophie Chair, dále pak pražská rocková formace Skafandr a litoměřičtí punk-rockeři Švindl. Všechny zúčastněné kapely nejsou vázány na Ochranný svaz autorský a pořadatelé za něj nebudou muset platit žádné poplatky. Přesně v duchu formátu festivalu VyOsení a ideálů České pirátské strany.

„Poskládali jsme kvalitní playlist. Doufáme, že hudební fanoušci ze Žatce i okolí si nenechají událost ujít. Byla by to škoda, podpora svobodné kultury za to stojí. Mediální podporu nám zajistilo komunitní Rastafari Radio, které patří k podporovatelům svobodné tvorby,“ uvádí Vít Konečný, jeden z pořadatelů a místopředseda žateckého místního sdružení České pirátské strany.

„Chceme podpořit nezávislé autory svobodné hudby a dát takovým kapelám prostor,“ říká člen organizačního týmu a předseda žateckých Pirátů Radek Holodňák. „Zahrají kapely, které nechávají své fanoušky volně stahovat a šířit jejich hudbu. Vybírali jsme z několika žánrů, abychom ukázali zlomek pestrosti české nezávislé hudební scény. Česká hudba nezačíná u Dalibora Jandy a nekončí Petrem Jandou,“ dodává.

V přestávkách mezi kapelami zazní sbírka svobodné hudby, kterou připravil žatecký hudebník a Pirát Tomáš Karban: "Na Bandzone jsem si vytipoval několik kapel, kterým jsem následně napsal email a postupně jsem se s nimi dohodl na použití jejich písní. Důležitým aspektem bylo, že kapela není zastupována Ochranným svazem autorským. Nakonec se sešly přibližně 4 hodiny hudby různých žánrů. Z malého projektu jen pro žatecké VyOsení vznikne databáze svobodné hudby, na které budeme spolupracovat s lidmi z celé naší země."

Festival se bude konat 1. června v restauraci Pivárium Zlatý Chmel v Žatci od 18 hodin do půlnoci. Vstupné se vybírá 50 Kč. Restaurace proslula velkým výběrem mezi pivy, kvalitními pivními speciály a atypickým vybavením, ke kterému patří například i samovýčepy či unikátní chlazené pivní vedení v celé délce sálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám