Hlavní obsah

V soutěži České národní banky zvítězil návrh Zbyňka Fojtů

Novinky, Martin Šimko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka vyhlásila soutěž u příležitosti 650. výročí od vysvěcení kaple sv. Václava. Zbyněk Fojtů se zapojil se svým návrhem stříbrné mince a uspěl. Jeho autogramiáda proběhne 29. listopadu v prodejně České mincovny v Praze 1.

Foto: Česká mincovna

Zbyněk Fojtů

Článek

Kaple sv. Václava je umístěna přímo nad hrobem knížete Václava, českého patrona. Stavba je zvenčí jednoduchá, ale uvnitř překrásně zdobená s vysokým baldachýnem hvězdové klenby. Dílo je součástí tvorby Petra Parléře a samotného Karla IV.

Kaple svatého Václava v katedrále svatého Víta na Pražském hradě byla slavnostně vysvěcena roku 1367. U příležitosti 650. výročí jsou vydávány pamětní mince.

Na lícní straně mince dominuje socha svatého Václava v pozadí doplněná znázorněním výzdoby kaple - leštěné drahé kameny zasazené do zlacených štuků. Na rubu mince vévodí klenba kaple. Nominální hodnota mince je 200 Kč.

Zbyněk Fojtů je akademickým sochařem, výtvarníkem a medailérem. Na svém kontě má již více než sto návrhů medailí a mincí. Mezi jeho oblíbená témata patří historie. Podpis Zbyňka Fojtů můžete získat na autogramiádě v prodejně České mincovny 29. listopadu od 17 hodin. Prodejna se nachází v pasáži České národní banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám