Hlavní obsah

V reprízovaném seriálu Byli jednou dva písaři exceluje i kdysi slavná herečka Klára Jerneková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z výrazných ženských postav legendárního seriálu Byli jednou dva písaři, který právě reprízuje ČT art, vytvořila Klára Jerneková. V době natáčení jí bylo šestadvacet let a všichni jí předpovídali úspěch. Ale její kariéra netrvala dlouho. Nebylo jí ani šedesát, když před čtrnácti lety zemřela.

Foto: archiv autora

V seriálu Byli jednou dva písaři si Klára Jerneková zahrála s Miroslavem Horníčkem a Jiřím Sovákem.

Článek

Téměř čtvrt století působila na naší první scéně, pěkné role dostávala i v televizi. Její život se začal hroutit po rozvodu, kdy se citlivá herečka začala stále hlouběji propadat do samoty a depresí. Právě rezignace, alkohol a prášky urychlily její smrt. Kdysi vyhledávaná a obsazovaná herečka Klára Jerneková zemřela 31. července 2003 ve věku pouhých 58 let.

Přitom její profesionální začátky byly uchvacující, mnozí ji přirovnávali k Haně Kvapilové. Už na samém začátku se na naší první scéně uplatnila v lyrických a básnických dramatech. Od naivek se dokázala přehrát k velkým ženským charakterním postavám, ale stejně tak dokázala zaujmout jako komediální herečka.

Klára Jerneková se narodila 14. ledna 1945 v Praze, pochází z umělecké rodiny. Zatímco její matkou byla herečka Jiřina Stránská (1912 - 1999), otcem byl divadelní režisér Karel Jernek (1910 - 1992). Také mladičkou Kláru to táhlo k divadlu a herectví, ostatně už coby studentka gymnázia hrála v dramatickém kroužku. Postupně se připravovala na zkoušky na DAMU, na kterou nastoupila hned po maturitě (1962). Studium herectví absolvovala v roce 1966.

Jako posluchačka herectví hostovala v Divadle E. F. Buriana i v Semaforu. Jejím prvním a zároveň i posledním angažmá bylo od 1. srpna 1966 Národní divadlo Praha, kde působila až do 31. července 2000. Důvodem odchodu byla malá vytíženost a snad i nespolehlivost, za kterou stály smutek v duši, neschopnost rozháraný osobní život překonat a alkohol.

Na jevišti Národního divadla Praha excelovala jako Hedvika v Ibsenově Divoké kachně, Mimi v Čapkově Loupežníkovi, Kateřina ve Shakespearově komedii Zkrocení zlé ženy nebo Desdemona v Othellovi. Z dalších výrazných postav možno vzpomenout ještě také její Mahulenu (Radúz a Mahulena), Rózu (Vytetovaná růže), Kláskovou (Lucerna), Gianninu (Vějíř), Zoe (Vůně květin), Ronu (Kennedyho děti), Gnese (Náměstíčko) či Anežku (Škola pro ženy).

Vedle divadla se uplatnila ponejvíce v rozhlase, dabingu a televizi. Právě na obrazovce dostala několik vděčných příležitostí. Nebyla to jen její nezapomenutelná Princezna Pampeliška (1967) nebo Bohdanka v pohádce Sedmero krkavců (1967), ale třeba i její rozverná Rozálie v seriálu Byli jednou dva písaři (1972).

Zahrála si ještě v seriálech Tajemství proutěného košíku (1977) nebo Synové a dcery Jakuba skláře (1985). Svou poslední seriálovou roli měla v seriálu Hotel Herbich (1999).

Manželem Kláry Jernekové byl její divadelní kolega Josef Čáp (1946 - 2001), s nímž měla syna Filipa (*1971), který je rovněž herec.

Reklama

Výběr článků

Načítám