Hlavní obsah

V Redutě bude uvedena téměř zapomenutá opera Otakara Zicha

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný estetik, muzikolog a teatrolog Otakar Zich (1879-1934) je méně znám jako skladatel. Za jeho stěžejní dílo je považována opera Vina. V podobě scénického koncertu bude uvedeno v brněnské Redutě.

Foto: Opera Diversa

Článek

Katedra divadelních studií Masarykovy university pořádá ve dnech 8.–10. června mezinárodní konferenci, jejímž hlavním tématem bude Zichova Estetika dramatického umění a jeho další studie. Hostem na konferenci bude i kanadský muzikolog Brian Locke, který se zabývá českou operou počátku 20. století.

Zichova hudba ho velmi okouzlila, v roce 2014 editoval a vydal kompletní partituru Viny. Tak přišla i myšlenka, u příležitosti konference nezůstat jen u Zicha teoretika, ale dát zaznít i jeho hudbě. Rozhodnutí padlo pro koncertní verzi. Brian Locke vybral ukázky z opery a upravil je pro dva klavíry.

Zich skladatel byl spíše samoukem. Posmetanovským stylem ho možno řadit po bok Z. Fibicha, J. B. Foestera a O. Ostrčila. Operu Vina zkomponoval v letech 1911–1915, na jeviště se dostala v roce 1922 díky přičinění Otakara Ostrčila, který byl v té době šéfem opery ND.

Realistický příběh Míny zmítané utajovanou vinou diváky zaujal a udržel se na repertoáru tři sezóny. Kritika tak příznivá nebyla. Opera podle předlohy hry Jaroslava Hilberta byla naposled uvedena v Praze roku 1929 u příležitosti Zichových padesátin. Inscenace v Redutě je unikátní příležitostí seznámit se s dílem, které nejspíš nebude zas dlouho ke zhlédnutí a poslechu.

Vzkříšení opery, o níž mnozí četli, ale nikdy ji neviděli, se chopil Ensemble Opera Diversa s Ústavem divadelních studií Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a Národním divadlem v Brně. Dílo nastudovala Opera Diversa za podpory Národního divadla Brno. Režii večera má Vojtěch Orenič, průvodní slovo Tomáš Žilinský. Za klavíry usednou Jiří Hrubý a Jitka Houfová, hlasy postavám opery propůjčí Jitka Zerhauová, Marta Reichelová, Tadeáš Hoza, Václav Vallon a Aleš Janiga.

Připomeňme, že po vzniku Masarykovy univerzity, zde O. Zich založil filozofický seminář, věnoval se i tématům z psychologie a estetiky. Do Brna dojížděl z Prahy v letech 1919 až 1923.

Koncertní provedení opery Vina bude uvedeno 9. června od 20.00 v divadelním sále Reduty na Zelném trhu trh 4.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám