Hlavní obsah

V prosinci zapálíme svíčky za zemřelé děti

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový den památky zesnulých dětí nazvaný Zapalme svíčku si každoročně připomínáme v prosinci. Letos se svíčky zapalují v neděli 11. prosince v 19 hodin místních časů a tvoří virtuální vlnu světla.

Foto: www.dlouhacesta.cz

Svíčky za zemřelé děti zapálíme v neděli 11. prosince v 19 hodin.

Článek

Stovky a tisíce lidí tak společně vzpomínají a uctívají památku dětí, které zemřely v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny. Tento připomínkový den, který spojuje rodiny a přátele po celém světě, vychází z tradice mezinárodní organizace Soucitní přátelé (www.thecompassionatefriends.org). Poprvé byl organizován v roce 1997 ve Spojených státech a koná se vždy druhou neděli v prosinci.

„Letos se ke světové akci chceme připojit i u nás. Občanské sdružení Dlouhá cesta připravuje na tento den akce nejen v Praze, ale například i u nás ve Zlínském kraji, kde se jedno ze setkání uskuteční v kostele Českobratrské církve evangelické ve Slovenské ul. ve Zlíně,“ informovala Iveta Coufalíková z občanského sdružení Dlouhá cesta.

Zlínské setkání rodičů dětí, které už nejsou mezi námi, začne už ve 14 hodin. V 17.00 se uskuteční bohoslužba a poté posezení u čaje. „Velmi nás potěší, pokud se zapojíte do podpory tohoto dne – připomínkou na nějaké veřejné kulturní či jiné akci nebo jen doma v soukromí,“ dodala Iveta Coufalíková, která zlínské setkání připravuje.

Občanské sdružení Dlouhá cesta vzniklo v roce 2005 z iniciativy maminek, které chvíle spojené s odchodem dítěte prožívaly společně. Posláním sdružení je pomáhat rodičům, kterým zemřelo dítě v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny. Pomoc je přístupná i všem ostatním členům rodiny. Patronkou sdružení je režisérka Olga Sommerová, která se s činností občanského sdružení seznámila při natáčení filmu Přežili jsme svoje děti.

Více informací na www.dlouhacesta.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám