Hlavní obsah

V porotě Miss Junior zasedne bývalý bezdomovec

Novinky, Kateřina Hamr

Od soboty 21. října, až do 10. listopadu se v České republice i na Slovensku budou vybírat semifinalistky Miss Junior. IQ testy, seminář o poruchách příjmu potravy, měření odhalující složení vody, svalů a tuku v těle, jazykový pohovor nebo i volná disciplína... Nejen toto čeká uchazečky o titul.

Foto: archiv Miss Junior

„Zkušenosti, které jsem na ulici nastřádal, jsou nepřenositelné a přesně takhle se to mělo stát,“ říká dnes sebejistě Karim.

Článek

Nastupují početně silnější generace, což je patrné i z množství přihlášených dívek. Zájem o účast v soutěži je podpořen i edukačními semináři, které přednáší eduteam akreditovaných lektorů po celé České republice. Semináře jsou finančně podpořeny krajů, což umožňuje mnohem větší dosah na základní a střední školy. Přihlášení dívek ve věku patnáct až dvacet jedena let není podmíněno váhou výškou ani tělesnými rozměry. Soutěž hledá charisma, ne ramínko na šaty.

Letošní novinkou je povolení tetování, případně piercingu, zdobení těla, která předešlá pravidla vylučovala. Doba se mění a vyvíjí, a pokud se v přihláškách tři z deseti dívek ptaly, zda mohou mít alespoň malé tetování, je jasné, že tato módní vlna zasahuje stále víc mladých lidí.

Stejně tak tým Miss Junior připravil pro soutěžící řadu netradičních novinek, korespondujících s dobou. Jednou z nich je skutečnost, že v porotě Miss Junior zasedne bývalý bezdomovec a prostitut Karim, který v současnosti působí jako průvodce pražským nočním podsvětím.

Karim, jedináček, který šel na ulici z vlastního rozhodnutí, protože nechtěl žít ve stínu svých slavných rodičů, si sáhl až na samé dno. Finalistky soutěže, které často sní o životě modelek ve světě slávy a celebrit, vyrazí s Karimem na prohlídku velkoměsta. Příběhy a poučky, které čtyřiačtyřicetiletý muž cestou sděluje, jsou nejen varováním, ale i drsnou zkušeností, kterou si mnohdy sám prošel.

Dítě s nadějnými vyhlídkami na roli umělce se v pubertě vzbouřilo proti prošlapané cestičce. Utekl z domu a začal doslova šlapat vlastní cestu. Později přišly drogy. A dnes? „Díky projektu Pragulic mám možnost dělat prohlídky, což mě neskutečně naplňuje, a vydělávat si tím peníze legálně. Bydlím na ubytovně se svým přítelem.“

Semifinálová baráž, kde porota vybere za každý kraj České republiky jednu finalistku a tři finalistky za Slovensko, proběhne 11. listopadu v Galerii Louvre.

Reklama

Výběr článků

Načítám