Hlavní obsah

V Plzni se debatovalo o sociálně-kulturní integraci cizinců

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbor kultury a Centrum na podporu integrace cizinců Plzeňského kraje zorganizovaly v úterý 29. května akci s příznačným názvem Naše – vaše kultura 2012, jejímž cílem bylo prostřednictvím kultury tento proces usnadnit.

Foto: Magistrát města Plzně

Informační blok akce byl zaměřen na problematiku v oblasti sociokulturní integrace cizinců, dotační politiku města a kulturní aktivity cizinců.

Článek

Program minifestivalu, který se uskutečnil v kulturním domě Peklo, byl rozdělen na dvě části. První, odbornou část tvořila diskuze k aktuální problematice sociokulturní integrace cizinců. Druhý blok byl připraven pro širokou veřejnost bez rozdílu národnosti. Na návštěvníky čekal bohatý program včetně ochutnávky exotických pokrmů.

"Téma kultury jiných národností v Plzni je pro nás zajímavé nejen geograficky a z hlediska obohacení zdejšího kulturního života, ale prolíná se i projektem Evropské hlavní město kultury, kdy jedním ze čtyř programových proudů jsou tranzit a menšiny. Jeho cílem je budovat prostředí, které integraci cizinců podpoří. Projekt EHMK má nejen prezentovat kultury, ale zároveň vytvořit i vhodné klima pro komunikaci mezi jednotlivými kulturami," uvedl primátor Plzně Martin Baxa při slavnostním zahájení.

Informační blok akce byl zaměřen na aktuální problematiku v oblasti sociokulturní integrace cizinců, dotační politiku města Plzně a kulturní aktivity cizinců. Na jednom místě se sešli zástupci státní správy, samosprávy i neziskových organizací cizinců a subjektů, které s migranty pracují. 

Účastníci z řad nejrůznějších organizací se mohli například dozvědět, jak jim město Plzeň může pomoci při získávání finančních zdrojů na jejich aktivity. Sami pak měli prostor představit své projekty.

Pro veřejnost byl od 16 hodin připraven bohatý kulturní program, který slavnostně zahájila náměstkyně pro kulturu Eva Herinková. Představilo se několik hudebních skupin a tanečních formací. Dvě nejznámější hudební uskupení ukrajinský Ignis a vietnamská kapela Son Huong návštěvníkům přiblížili kulturu dvou v Plzni nejpočetnějších komunit.

Návštěvníci mohli ochutnat exotické pokrmy nejen z Vietnamu, Ukrajiny a Ruska, ale také z Nepálu nebo Afriky.

Na své si přišli také milovníci orientálního a afrického tance. Připraven byl i bohatý doprovodný program, který zájemce lákal například na workshop arabštiny, tetování henou, arabské líčení, pojízdnou čajovnu či výstavu fotografií Já, člověk představující fotografie žadatelů o mezinárodní ochranu, kteří žijí v přijímacích a pobytových střediscích Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám