Hlavní obsah

V Plzni je dlouhodobý nedostatek míst v zařízeních sociální péče

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura domácí péče Domovinka otevřela v pátek 1. dubna další sociální zařízení zvláštního režimu pro seniory. Další denní a týdenní stacionář můžete najít v Úslavské ulici v Plzni.

Foto: Magistrát města Plzně

Agentura domácí péče Domovinka otevřela v pátek 1. dubna další sociální zařízení zvláštního režimu pro seniory.

Článek

Denní stacionář je místem, které hojně využívají lidé vyššího věku, které právě jejich vysoký věk limituje co do orientace nebo zdravotních problémů či psychického stavu.

"Stacionář má prozatím kapacitu 15 míst, ale předpokládáme, že již v průběhu tohoto roku počet lůžek zvýšíme," uvedla Bohumila Hajšmanová, majitelka a ředitelka agentury domácí péče Domovinka. "Právě z kapacitních důvodů budeme poskytovat služby především těm, kteří rozumí jednoduché verbální komunikaci, mají zájem o sociální kontakt a aktivní využití času," dodala Hajšmanová.

Týdenní stacionář je využíván především v případech, kdy pečující osoba opouští svůj domov například za účelem rekreačního nebo lázeňského pobytu. Stacionář tak poskytne na přechodnou dobu péči o klienta a to v rozsahu 24 hodin denně. "Dlouhodobá péče o osobu s postižením vede časem k naprostému fyzickému a psychickému vyčerpání pečující osoby, proto je pro ni důležitý odpočinek a jiné aktivity, které patří k plnohodnotnému životu," podotkla Hajšmanová.

Současná nabídka volných míst v plzeňských zařízeních sociální péče je dlouhodobě nedostačující, což je dáno také mimo jiné demografickým vývojem a plošným stárnutím populace. Poptávka po těchto volných místech tak značně převyšuje jejich nabídku. Podle Aleny Hynkové, vedoucí odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně, převyšuje poptávka po těchto místech kapacitní možnosti města až dvojnásobně.

"Zájem o umístění seniorů do domovů se zvláštním režimem trvale převyšuje nabídku a možnosti stávajících zařízení, proto vznik dalšího stacionáře vítáme," uvedl Jiří Kuthan, radní pro sociální věci a zdravotnictví.

Město Plzeň prostřednictvím odboru sociálních služeb nový stacionář finančně podpořilo částkou 500 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám