Hlavní obsah

V Pardubicích uctili památku prezidenta Masaryka

Novinky, Jiří Klicpera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Pardubicích se sešli členové Masarykovy společnosti, aby uctili památku Prezidenta Osvoboditele u jeho pomníku v den jeho narozenin (Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850).

Foto: Jiří Klicpera

Kytice k narozeninám TGM od členů Masarykovy společnosti.

Článek

V krátkém vzpomínkovém projevu připomněl velikost prvního československého prezidenta předseda pobočky Masarykovy společnosti v Pardubicích, PhDr. Jiří Kotyk, CSc. Připomněl jeho historicky zásadní přínos k demokracii v naší společnosti, a zejména Masarykem hájenou zásadu materiální pravdy, která ani dnes není často dodržována.

K pomníku prvního prezidenta Československé republiky pak položili kytici se stuhou. „Je to jen symbolický dárek k narozeninám, ale ze srdce, pane prezidente,” zaznělo při položení kytice.

Pomník Prezidenta Osvoboditele od akademického sochaře prof. Otakara Španiela zřídilo Družstvo pro postavení pomníku v roce 1928. Bronzová socha prezidenta Masaryka byla umístěna na dvou mramorových kvádrech, a za války byla Němci stržena a odvezena do Drážďan, kde její stopa mizí. Svědkové tvrdili, že jí tam viděli na šrotišti ještě po náletu na Drážďany, ale dohledat se jí po válce už nepodařilo.

Zachovala se jen sádrová bysta z rukou prof. Španiela, která sloužila k výrobě původního pomníku. Mramorové kvádry podstavce přečkaly padesátá léta, aby zmizely z místa v roce 1974 na pokyn normalizátorů - zřejmě se někomu hodily a nikdo je více neviděl. Po sametové revoluci se obnovila snaha o obnovení či postavení nového pomníku, ale nepodařilo se zajistit repliku původní sochy, tak dnes je na místě nové dílo sochaře Jaroslava Brože z roku 1998, které původní sochu připomíná.

Reklama

Výběr článků

Načítám