Hlavní obsah

V Ostravě vysadí tisíce nových stromů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě-Porubě se ve středu 29. května uskutečnila tisková konference za účasti primátora města Ostravy Petra Kajnara a náměstka primátora Dalibora Madeje, kteří informovali o projektu Izolační zeleň města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Podrobný plán sázení dřevin. Ve výřezu u ulice Opavské. 29.5.2013

Článek

"Od května 2013 do poloviny roku 2014 budou postupně v Ostravě vysázeny tisíce lip, javorů, platanů, dubů a bříz, které sníží množství tuhých znečišťujících látek v ovzduší. Stromy vysázejí v Ostravě-Porubě, v centru města a Vítkovicích společnosti AWT - Rekultivace a. s. a H- Rekultivace, které zvítězily ve veřejných zakázkách. Částku 37 286 000 Kč uhradí z 90 procent EU (32 492 000 Kč), město z rozpočtu zaplatí zbývající 4 794 000 Kč," sdělila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

"Cílem čtyř projektů je snížení emisí tuhých znečišťujících látek o zhruba 53,5 tun ročně. Celkem 18 902 kusů dřevin (5 460 stromů a 13 442 keřů) na celkové ploše 69,7 ha sníží prašnost především v centru města, v Ostravě-Porubě, Vítkovicích a v Ostravě-Jih a přilehlých oblastech. Výstavba a regenerace zeleně oddělí obytnou zástavbu od dopravních koridorů a průmyslových podniků," konstatoval Andrzej Santorius, ředitel AWT Rekultivace a. s.

V rámci projektů budou odstraněny dřeviny, které jsou nevhodné, nejsou v dobrém zdravotním stavu, nebo jsou poškozené. Jedná se o 1874 kusů, z toho těch, které vyžadují povolení ke kácení je 958 kusů. Kácení bude probíhat i mimo vegetační období.

"Stromy a keře, které sázíme a budeme sázet, jsou dřeviny, jež patří do krajiny a daří se jim v této oblasti. Nejčastěji to bude třešeň ptačí plnokvětá, borovice lesní, bříza převislá, líska turecká, akát, topol černý, javory, lípy a platany," informoval o vysazovaných dřevinách Pavel Šimek, projektant FLORAT.

Po ukončení tiskové konference o projektu, šli zástupci města spolu s novináři zasadit pár stromů v okolí Opavské a Mongolské ulice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám