Hlavní obsah

V Ostravě se otevřel řemeslný inkubátor Fajna Dílna

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 8. srpna 2017 se v areálu dolu Hlubina otevřely pro veřejnost tři provozy městského řemeslného inkubátoru Fajna Dílna. Jedinečný projekt zaměřený na podporu řemesel pomocí veřejně přístupných dílen bude sloužit domácím kutilům, školní mládeži i začínajícím živnostníkům.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.8.2017 Fajna Dílna se otevřela v Ostravě.

Článek

První tři otevřené řemeslné provozy Fajne Dílny jsou zaměřeny na keramiku, textil a 3D tisk. Součástí textilní dílny je i práce s kůží a papírem. 3D tisk obsahuje možnost naučit se pracovat se systémem Arduino. V první polovině roku 2018, po adaptaci památkově chráněné budovy Kompresorovny, přibudou i provozy dřevovýroby a kovovýroby.

„Pro město jde o velmi důležitý projekt, kterým chceme napomoci zvýšení řemeslné zručnosti široké veřejnosti, rozjezdu podnikání nových živnostníků a snad i naplnění hesla, že řemeslo má zlaté dno. V našem městě i regionu je mnoho technicky a manuálně zdatných lidí, kteří léta pracovali v zaměstnaneckém poměru v tradičních oborech a  buďto o práci přišli, nebo se sami zamýšlejí, co dál,” řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

„Současně máme, v porovnání s jinými částmi republiky, menší počet samostatných podnikatelů, a to včetně těch v řemeslných oborech. Naším záměrem je, aby Fajna Dílna v tomto směru zafungovala jako jakýsi katalyzátor, " dodal Macura.

Uživatelé jednotlivých dílen se stanou členy Fane Dílny, přičemž si budou moci vybrat z tarifů HOBBY a PROFI, kdy každý tarif má trochu jiné možnosti.

Pokud se někdo bude chtít nějakou dílnu jen tak nezávazně vyzkoušet, má možnost se podívat vždy ve středu. Tento den je určen jako veřejnosti zcela otevřený. Organizovány budou i workshopy, na kterých budou lektoři vyučovat, jak si vyrobit konkrétní výrobky.

„Ze školních osnov se bohužel téměř vytratily předměty, které podporovaly řemeslnou zručnost. Jsem přesvědčena, že právě v přátelském prostředí Fajne Dílny budou moci trávit společný čas děti spolu s rodiči a prarodiči a budou se od nich učit řemeslné zručnosti, kterými jsme byli vždy pověstní. Věřím, že Fajna Dílna také zlepší prostředí pro rozvoj podnikání tak, jak se k tomu město Ostrava zavázalo ve svém strategickém plánu,” ïnformovala náměstkyně primátora Iveta Vozňáková, která současně stojí v čele předsednictva spolku Řemeslný inkubátor.

Za projektem, který je součástí strategického plánu města fajnOVA, jsou statutární město Ostrava, Vysoká škola báňska - technická univerzita Ostrava a spolek Hlásím se k továrně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám