Hlavní obsah

V Olomouci se tanci daří. Věnují se mu malé děti i dospělí

Novinky, David Zapletal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc se může pyšnit poměrně velkou základnou tanečníků. Tancování se věnují malé děti, teenageři, ale poměrně hodně také dospělí. Věk totiž v tomto případě nehraje žádnou roli.

Foto: 331 Dance Studio Olomouc

Děti z tanečního kroužku Streetdance Kids v 331 Dance Studiu Olomouc

Článek

Olomouc tančí odjakživa. Pochopitelně tu nenajdete tolik tanečních škol, skupin a studií jako v Praze nebo Brně, přesto se tancování věnuje spousta Olomoučáků.

Předsvědčit jsme se mohli třeba na nedávné show taneční skupiny Rytmus Olomouc, která se věnuje Disco Dance a v červnu letošního roku oslavila 30 let své existence.

Nejpopulárnější je Street Dance

V současné době jsou velmi populární taneční styly, které označujeme souhrnným pojmem Street Dance. Patří sem Hip Hop, House Dance, MTV Dance, Dancehall a mnoho dalších stylů, které spojuje to, že se vyvinuly mimo taneční studia. Vznikaly tedy přirozeně, buď přímo v ulicích (proto označení Street Dance, česky "pouliční tanec") nebo v parcích, na školních hřištích, v klubech, apod.

Popularitě pouličního tance pomáhají i v poslední době velmi oblíbené taneční filmy (např. série Let´s Dance, Street Dance 3D, apod.) nebo řada hudebních videoklipů, ve kterých se tancuje. Stačí si najít pár klipů od interpretů jako Missy Elliott, Justin Timberlake, Beyoncé, Justin Bieber, Chris Brown a mnoho dalších.

Tancování není jen pro děti

I když se pochopitelně tancování věnují hlavně děti nejrůznějších věkových kategorií (přehled tanečních kroužků pro děti v Olomouci), Street Dance tancují i dospělí. Je to dáno tím, že náročnost tanečních stylů jako Hip Hop, Dancehall, MTV Dance, atd. se dá bez problémů přizpůsobit různým věkovým skupinám.

Pro starší tanečníky se často volí méně technicky náročné taneční kroky tak, aby tancování pro ně byl nejen zdraví prospěšný pohyb, ale také zábava. Navíc díky Street Dance můžete zhubnout klidně 37 kilo, což dokazuje rozhovor s jednou olomouckou tanečnicí.

Tím, že Street Dance zahrnuje množství rozmanitých tanečních stylů, může se každý věnovat přesně tomu tanci, který se mu líbí. Mezi dívkami je třeba oblíbený ladný Waacking nebo naopak extravagantní Vogue - ano, to je ten, který znáte třeba ze stejnojmenného videoklipu Madonny. Klukům zase často imponují taneční styly Popping nebo Locking.

Kde tancovat v Olomouci

V Olomouci již několik let funguje 331 Dance Studio Olomouc, které nabízí taneční kroužky a kurzy pro všechny věkové kategorie. Tancovat tu mohou dokonce už děti od 3 let, v nabídce jsou naopak i taneční kurzy, kterých se mohou účastnit pouze "dlouhodobě dospělí".

331 Dance Studio Olomouc se věnuje právě Street Dance, v nabídce tohoto tanečního studia najdete ale i lekce současného moderního tance, tzv. Contemporary Dance. V tomto tanečním stylu najdete prvky moderního scénického tance, moderního baletu, jazz dance, atd. Jeho zakladatelkami byly Isadora Duncan a Martha Graham.

Pokud o tancování jen trochu uvažujete, doporučuji jej vyzkoušet. Přináší totiž samé výhody. Nejen, že uděláte něco pro své tělo po fyzické stránce, ale zároveň se po dlouhém dnu ve škole nebo v práci odreagujete v partě přátel za doprovodu oblíbených hudebních hitů, potrénujete mozek (taneční choreografie je přece potřeba si zapamatovat) a prostě se zdravě vyřádíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám