Hlavní obsah

V Muzeu rekordů a kuriozit je k vidění podivuhodný sirkový svět Tomáše Kordy

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět dřeva a síry, nezměrné trpělivosti a píle. Po čtyři desítky let se v něm pohyboval Tomáš Korda z Vrchlabí, světový rekordman ve stavbě ze sirek. I když autor již není mezi námi, jeho jedinečná díla jsou k vidění v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Sirkový mág Tomáš Korda strávil výrobou modelů přes sedm let čistého času

Článek

Tomáš Korda se narodil v roce 1938. Už jako kluk snil o létání a tak se dal do stavby leteckých modelů. Sen si splnil o několik desítek let později, kdy oblohu brázdil s motorovým rogalem. Mezitím ale začal se stavěním ze sirek, kterým strávil sedm let čistého času.

Kolekce jeho výrobků je světovým unikátem. Stavění se Tomáš Korda věnoval od roku 1963 do roku 2003, kdy jeho život ukončila zákeřná choroba. Věnoval svému koníčku 63 310 hodin čistého času práce a použil neuvěřitelných 820 215 zápalek," uvedla Radka Kotková, vedoucí expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov, kde je většina Kordových děl vystavena.

Mezi jiným zde uvidíte jeho mediálně nejslavnější výrobek, vlajkovou loď slavného britského mořeplavce sira Francice Drakea Golden Hind (Zlatá laň), která brázdila hladiny světových moří v 16. století. Nad výrobou její věrné sirkové kopie strávil Tomáš Korda 1126 hodin a použil 11 554 zápalek. Vypracoval s použitím zápalek i takové detaily jako jsou záchranné čluny, palubní děla, provazové žebříky, lanoví, pes na přídi.

Kytaru ze sirek vyráběl Tomáš Korda 2738 hodin a spotřeboval 16 854 zápalek. Do její výroby se pustil kvůli mladší dceři, se kterou udělal dohodu. "Když bude tři roky chodit do hudební školy učit se hrát na kytaru, udělá jí kytaru, jakou nikdo na světě nemá. A oba své sliby splnili. Povedlo se – španělka s volným krkem ze sirek byla na světě," popsala vznik dalšího unikátu Radka Kotková.

Při jedné z návštěv knihovny našel Tomáš Korda starou knihu o korintské kultuře, v níž byl i obrázek vázy z roku 2850 před naším letopočtem. Vypátral o ní veškeré možné informace a pustil se do kopie. Po 7542 hodinách, kdy spotřeboval 26 211 zápalek a 51 124 hlaviček, dílo dokončil.

To s překrásným obrazem staroegyptské královny Nefertiti měl méně práce, jeho výroba trvala "pouhých" 2552 hodin. Spotřeboval při tom 20 416 zápalek a 5835 hlaviček. "Královninu krásu se mu podařilo zasadit do obrazu, který má unikátní ozdobný rám pouze ze sirek," upozornila Radka Kotková. Za zmínku stojí použití široké barevné škály zápalkových hlaviček, které autor sháněl po celé Evropě, Bělorusku, Rakousku i Švýcarsku.

Obyčejná a přitom tak nádherná práce Tomáše Kordy přináší lidem radost. Třeba i vás na chvíli přenese z tohoto světa plného překotnosti a okázalosti do jeho světa klidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám