Hlavní obsah

V kraslické knihovně rozbili tábor Keltové vedle gotických rytířů

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výlet přes dvě tisíciletí historie nabídla v sobotu 28. června svým návštěvníkům Městská knihovna v Kraslicích. A nebyl to výlet literární, jak by se v knihovně dalo očekávat, ale skutečný. Na zahradě u knihovny totiž rozbili tábory Keltové a gotičtí rytíři.

Foto: Pavel Reichard

Že život ve vrcholném středověku nebyl jednoduchý a bezpečný ukázali Rytíři z Drahšperka. Dámy dokázaly, že se mečem uměli ohánět nejen muži.

Článek

„Zkusili jsme s místním spolkem, který se zabývá rekonstrukcí života Keltů udělat zábavný program pro návštěvníky knihovny,“ uvedla ředitelka městské knihovny Jana Obstová. „Byla jsem překvapena zájmem, přišlo na tři stovky dětí i dospělých. Byla bych ráda, kdyby to byl začátek nové tradiční akce.“

Zajímavé spojení ukázek ze života Keltů na jedné straně a o jeden a půl tisíciletí pozdější doby gotické na straně druhé si vzaly na starosti nadšenci ze skupin Boiové a Fergunna a Rytíři z Drahšperka.

„Jsme z Kraslic, proto jsme rádi přijali možnost ukázat zdejším obyvatelům, jak žili naši předkové. Keltové stáli u počátků evropské civilizace, dali nám většinu řemesel, která byla provozována dalších dva tisíce let. Snažíme se lidem předvést, jak naši předkové žili, a že to v žádném případě nebyli necivilizovaní barbaři, jak nás přesvědčují antičtí historikové,“ vysvětlil Václav Brunner ze skupiny Boiové a Fregunna.

Nadšení návštěvníci akce byli důkazem, že živé ukázky historie jsou správným krokem. Ukázky řemesel, výstroje a výzbroje keltských i gotických bojovníků byly zajímavé, zejména děti byly ale nadšeny možností vyzkoušet si vše doslova vlastnoručně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám