Hlavní obsah

V kolonii Vagónka se rabuje, není v silách strážníků tu hlídat celý den

Novinky, Pavel Jaňurek

Uplynulo několik dní od doby, co jsou lidé, žíjící po dlouhá léta v kolonii Vagónka v Karviné, přestěhováni do městských bytů v jiných částech města. Vagónka se bude bourat a v jejích místech vyroste zóna pro podnikatele. Někteří jedinci se však rozhodli, že si na kolonii ještě stihnou přivydělat.

Foto: Pavel Jaňurek

Kolonii pravidelně kontrolují strážníci

Článek

Desítky lidí rabují v areálu kolonie od rána do večera. Vytrhané dráty ze země, rozbité zdi, ze kterých lidé ochotně vytrhali elektrické vedení, pomalu rozebírané domy, tak vypadá situace v místní Vagónce.

Na místo jezdí denně městská policie, která se snaží dohlížet na pořádek. Není však v jejích silách dohlížet na kolonii po celý den.

"Je to problémová situace, přijedeme na místo a všichni lidé začnou okamžitě nenápadně posedávat a hrát si na náhodné kolemjdoucí, případně se schovají uvnitř domů," sdělili strážníci, kteří přijeli kolonii zkontrolovat.

"Lidé sem chodí za vidinou přivýdělku. Vytrhají dráty, rozeberou plechovou střechu a vše pak odvezou do sběrných dvorů, kde jim obchodníci vyplatí peníze," uvedl Mgr. Petr Bičej, náměstek primátora města Karviné.

Na dotaz, kam se většina nájemníků dnes již bývalé kolonie přestěhovala, nám Petr Bičej řekl: "Valná většina lidí je přestěhována do bytů v Karviné-Novém Městě, několik obyvatel se pak přestěhovalo do Karviné-Hranic. Jednoduše řečeno, lidem jsme nabídli bydlení tam, kde jsme měli volné byty". Ty muselo město ze zákona platícím nájemníkům nabídnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám