Hlavní obsah

V Holicích se představili kandidáti do europarlamentu

Novinky, Jiří Klicpera

Kandidáti do europarlamentu za ČSSD se představili v Holicích. Přítomen byl europoslanec Vojtěch Mynář a kandidující prof. Jan Keller a Miroslav Poche.

Foto: Jiří Klicpera

prof. Jan Keller v diskusi

Článek

Kandidáti do europarlamentu za ČSSD se veřejně představili pardubickému okresu v Holicích v sobotu 29. března. Práci europoslance přiblížil Vojtěch Mynář, který je v Bruselu členem rozpočtového výboru a Výboru pro rozpočtovou kontrolu a je zvolen jako člen ČSSD.

Hlavní slovo měl Jan Keller, který je lídrem kandidátky ČSSD do europarlamentu v nadcházejících volbách. Jeho hlavním zájmem je vyrovnat problémové sociální rozdíly v různých členských zemích. Hovořil i o potřebě srovnání podnikových daní na stejnou úroveň v celé EU, aby nedocházelo tak snadno k rušení a stěhování firem ze státu do státu, což plodí sociální nestabilitu.

Odpovídal na řadu dotazů k aktuálním mezinárodním otázkám a také k možnostem podpory důchodců. Uvedl některé příklady, jak jsou rodinné rozpočty finančně napnuté a jak je možno reálně srovnat švédský a americký model financování rodin s dětmi.

Podle jedné studie provedené na srovnatelných základech je ve Švédsku zaplaceno asi 40 procent rodinných příjmů v daních a poplatcích sociálního charakteru, vč. zdravotních a školních poplatků. V USA jde na daně jen asi 10 procent rodinných příjmů, ale při započtení poplatků vložených do soukromého zdravotnictví a školních poplatků, platí v USA nakonec kolem 50 procent svých příjmů na tyto výdaje.

Občané ve Švédsku mají všechny služby zdravotního a sociálního charakteru garantované ze zákona, zatímco v USA si je musí ještě sami vyhledávat. Jak bylo trefně řečeno, ve výběru systému volíme také možnost, jestli budeme mít děti zdravé a vzdělané za více peněz, nebo nemocné a nevzdělané, zato s plnou kasičkou doma...

Nabitý sál holického kulturního domu pak slyšel ještě výklad Miroslava Pocheho k migraci ze sociálních důvodů. Všichni odpovídali na dotazy přítomných, jak je možno zlepšit sociální situaci důchodců, jak řešit krizi ve školství a zdravotnictví. V programu ČSSD je jak podpora zdravotnictví a sociálních služeb, tak snaha celkově zvýšit důchody.

Padla také zmínka o velkém nárůstu pravicově fašizujících skupin v politickém spektru - ty považují všichni představení za velmi vážný jev, zejména kdyby se zmíněné strany dostaly ve významnějším počtu do europarlamentu.

Výběr článků

Načítám