Hlavní obsah

V gastronomickém klání O čokoládovou vařečku se utkalo 30 soutěžících

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gastronomickou soutěž O čokoládovou vařečku pro základní školy uspořádala již po patnácté ve středu 20. února Střední škola společného stravování v Ostravě - Hrabůvce. Zúčastnilo se 30 soutěžících ze 13 základních škol. Zvítězil Robert Jankovský ze ZŠ v Srbské ulici 450 v Ostravě - Výškovicích.

Foto: Josef Zajíc

Gastronomickou soutěž O čokoládovou vařečku 2013 uspořádala Střední škola společného stravování v Ostravě - Hrabůvce. 20.2.2013

Článek

Do soutěže, jejímž hlavním sponzorem a spolupořadatelem byl podnik Vitana a. s., se přihlásilo 30 soutěžících ze 13 základních škol. Ti museli za 25 minut uvařit chutné jídlo složené z kuřecího masa a příloh. Základní suroviny byly poskytnuty pořadatelem. Jen zvláštní přísady si museli opatřit sami.

Porota byla složena ze zástupců pořádající školy Mgr. Vlastou Mikšíkovou, učitelkou odborného výcviku, Mgr. Janem Hruškou, učitelem odborných předmětů, studentem 4. ročníku pořádájící školy Přemyslem Elšíkem, který pravidelně reprezentuje školu na českých a světových kuchařských soutěžích, a čestným hostem poroty Drahomírou Bečvářovou ze sídla podniku Vitana a. s. Byšice.

Porota hodnotila předložená jídla a práci soutěžícího podle celkového vzhledu jídla, chuťových vlastností, zručnosti při práci a dodržení technologického postupu, dodržení časového limitu, nápaditosti i originality pokrmu.

Každý mladý soutěžící dostal přiděleného asistenta z řad studentů školy, který mu mohl pomáhat a radit při vaření. V jednom cyklu vařili vždy čtyři soutěžící kuchaři a jejich pomocníci. Jim ještě mohl poradit i dospělý dozor. Suroviny si mohli připravit v přípravně jídla.

Soutěžící byli představeni a na pokyn časoměřiče dvacet pět minut vařili, smažili, pekli a dusili, ochucovali a zdobili a nakonec esteticky výtvarně zpracované jídlo předložili porotě. Zúčastnilo se 16 dívek a 14 chlapců.

Průběh soutěže moderovali Mgr. Dagmar Žáčková a Mgr. Zdeněk Remeš, který odborně divákům vysvětloval, co soutěžící vaří, z jakých surovin vaří a jaký je jejich technologický postup.

"Za uplynulých patnáct let můžeme konstatovat, že se úroveň zlepšila. Soutěžící k hlavnímu chodu používají více zeleniny a zajímavých příloh. Někteří při vaření doslova umělecky tvoří. Je patrné, že se s dětmi pracuje ve škole, ale také si všímají rodičů a prarodičů při vaření a tím se mnohému přiučí. Přestože soutěžící zpracovávají jen kuřecí maso, zvyšuje se pestrost v jeho konečné úpravě," shrnul Zdeněk Remeš.

Po ukončení soutěže obdrželi všichni soutěžící od pořadatelů a sponzorů upomínkové listy a drobné ceny, které věnoval podnik Vitana a. s. a Městský obvod Ostrava - Jih.

Po sečtení bodů vyhrál celou soutěž a získal velký dort s emblémem čokoládové vařečky Robert Jankovský. Cenu mu předal starosta Městského obvodu Ostrava - Jih Mgr. Karel Sibinský spolu s Ing. Sylvou Sládečkou, vedoucí oddělení školství.

Druhé místo získala Dominika Janalíková ze ZŠ v Šalamounově ulici č. 56 a třetí příčku obsadila Nikol Wágnerová ze ZŠ v Šeříkově ulici v Ostravě - Zábřehu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám