Hlavní obsah

V České Kamenici soutěžili zdravotně postižení tanečníci ze severu Čech

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník taneční soutěže pro zdravotně postižené se ve čtvrtek 25. října konal v kulturním domě v České Kamenici. Akci pořádal DOZP Oleška-Kamenice.

Foto: Jiří Růzha

Taneční soutěž v České Kamenici - kategorie Společenský tanec - 1. místo skupina z DOZP Oleška-Kamenice.

Článek

Největší čistě taneční festival v Ústeckém kraji a snad dokonce i v celých Čechách nakročil do svého devátého ročníku. Zúčastnilo se jej 7 sociálních zařízení o síle více než 150 klientů a doprovodů převážně ze severu Čech. Pořadatelé festival připravili opravdu vzorně. Od pohoštění až po odpolední zábavnou diskotéku, vše bylo dokonale přichystáno a všichni účastníci se velmi dobře bavili.

I když kritéria jednotlivých soutěžních kategorií jsou poněkud odlišná oproti tradičním soutěžím, nechybí zde ani napětí, ani pořádná tréma před vystoupením a ani slzičky radosti po dobře provedeném tanečním vstupu. Prostě zdravotně postižené byste v tu chvíli vůbec neodlišili od jejich velkých tanečních vzorů. Výkony se různí jen kvůli stupni jednotlivých postižení, a protože tanečníci do všeho vkládají i svá srdce, vznikají přímo obdivuhodná vystoupení.

Kategorie byly rozdělené na country, aerobic, moderní tanec a společenský tanec. V kategorii Country si prvenství odvezla skupina Lucarino Dance z DNS Čížkovice. V kategorii Aerobic si prvenství vytančila skupina z ÚSP Brtníky, kategorii Moderní tanec s jistotou vyhrála místní skupina z DOZP Oleška-Kamenice a ve společenském tanci byl boj největší a porota měla velmi těžkou práci. Nakonec udělila dvě první místa za tanec Kankán t. s. Lucarino Dance z DNS Čížkovice a za tanec Tenkrát na západě skupině z DOZP Oleška-Kamenice. Každé zařízení dostalo obložený talíř, míč a každý z účastníků obdržel drobný dárek, takže vlastně nikdo neodjel s prázdnou.

Po vyhlášení výsledků a malé přestávce nastalo diskotékové mámení s řádnou porcí těch největších hudebních pecek. Ve vyhlášené soutěži o nejlepšího tanečníka obdržel hlavní cenu – Maxi párty pizzu – taneční pár z ÚSP Háj u Duchcova. Během dalšího tančení ještě mnozí další vyhráli trička, míče a plyšové hračky. Zábava trvala až do páté hodiny odpolední.

Veliký dík patří vedení a zaměstnancům DOZP Oleška-Kamenice, kteří celou akci již devět let připravují a pečlivě se o jednotlivé taneční skupiny starají po celou dobu soutěže. Nemenší dík patří i sponzorům, bez kterých by se soutěž nemohla vůbec konat. A hlavní dík patří všem, kteří se starají o zdravotně postižené občany, ať již v přímé péči, nebo při jejich kulturních a společenských potřebách.

Je škoda, že tanečních soutěží pro zdravotně postižené je tak málo. Většinou se jedná o soutěže hudební a divadelní přehlídky, kterých se taneční skupiny také zúčastňují. Zde na severu je ještě jedna čistě taneční soutěž, jejíž třetí ročník se bude konat v DNP Křešice v příštím roce. Všichni se již těší na slíbený jubilejní desátý ročník, který se opět bude konat v České Kamenici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám