Hlavní obsah

V centru Pardubic vzniká ukázková ekologická stavba. Projekt slibuje vzdělání i nevšední zážitek

Novinky, Lucie Hlaváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekocentrum PALETA v Pardubicích rekonstruuje zahradní domeček sloužící jako učebna ekovýchovných programů. V rámci rekonstrukce proběhnou přednášky a workshopy pro veřejnost s představením různých přírodně - stavebních technologií.

Foto: Lucie Hlaváčková

Domeček Ekocentra PALETA

Článek

V loňském roce se zdálo, že Ekocentrum PALETA o svůj domeček přijde, jeho střecha byla v havarijním stavu a hrozilo nebezpečí průsaku vody a tím znehodnocení budovy a vnitřního vybavení. Díky crowdfundingové kampani se ale podařilo vybrat peníze a střechu opravit.

Během přípravy kampaně přišla myšlenka rekonstrukce celé budovy, jejího zateplení a přeměnu v ukázkovou ekologickou stavbu. A tak vznikl projekt s názvem Paleta přírodně-stavebních technologií.

Hlavním cílem projektu je vzdělávání dospělých v tematice environmentálně šetrných a přírodních stavebních postupů, učit prakticky a jít příkladem. Naplánované jsou čtyři tematické přednášky a čtyři workshopy. Na přednášce se návštěvníci dozví o různých přírodně-stavebních technologiích, na workshopu si je pak budou moci prakticky vyzkoušet. Výsledkem projektu bude zrekonstruovaný domeček, kde každá z jeho osmi stěn bude obnovena jinou přírodně – stavební technologií.

Účastníci si naučí stavět z balíků slámy, vyzkouší si práci s hlínou, nepálenými cihlami či konopným betonem, dozví se o přírodních izolačních materiálech nebo zjistí, jak se staví roubenka. O občerstvení pracujících se postará Ekocentrum PALETA. Workshopy jsou navíc "baby friendly" - děti se zabaví na zahradě s interaktivní expozicí nebo si půjčí třeba kousek hlíny a budou samy zkoušet tvořit. Není třeba se ničeho bát, přírodní stavební materiály jsou zdravotně nezávadné.

Termíny a náplň jednotlivých přednášek a workshopů naleznete na www.paleta.cz. Účast je zdarma, na workshopy je ale nutno se nejpozději týden předem přihlásit na mailu ekocentrum@paleta.cz.

Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám