Hlavní obsah

V Bohumíně finišuje rekonstrukce památníku, skryjí v něm vzkaz příštím generacím

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovných osmdesát let letos uplynulo od chvíle, kdy v bohumínské městské části Skřečoň odhalili památník válečným obětem. Ten od půlky září prochází komplexní opravou za 380 tisíc korun. Při ní se v útrobách památníku našel hermeticky uzavřený kovový váleček.

Foto: Roman Winkler

Váleček s odkazem předků našli řemeslníci přímo v duté středové části pomníku padlým.

Článek

Ten obsahoval listiny z října roku 1935, kdy skřečoňští obyvatelé památník slavnostně odhalili. Mezi nimi byl program slavnostního odhalení pomníku 28. října 1935, rozestavení spolků a delegací při aktu, proslov starosty a dalších účastníků, členský průkaz spolku pro postavení pomníku, odznak, pamětní listinu a popis Skřečoně i tehdejší doby.

Nález je jedinečný tím, jak skvěle byly dokumenty zachovalé. Další unikát spočívá v informacích, které obsahují. Téměř z nich dýchá atmosféra první republiky. Doby, kdy na dveře klepala druhá světová válka, ale obyvatelé o tom neměli tušení a věřili v lepší zítřky.

A i když se lidem nežilo lehce, dokázali se složit na výstavbu pomníku, aby tak vzdali hold svým šedesáti spoluobčanům padlým v prvním světovém konfliktu. Pomník totiž nepostavila obec, ale v roce 1930 založili řadoví občané spolek pro postavení pomníku, měli členské legitimace a platili příspěvky a po pěti letech se jim podařilo nastřádat potřebných 9200 korun na stavbu. 

„Nález historických dokumentů je ojedinělý. Originály už jsou uloženy ve Státním okresním archivu Karviná. Jejich kopie ale do památníku vrátíme. Zároveň tam našim potomkům přidáme informace o současné době. Poselství příští generaci už napsali nejen starosta a kronikář města, ale také studentky zdejšího gymnázia či členové Klubu vojenské historie Bohumín,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Památník, který se nachází u bývalé polské školy na křižovatce ulic 1. máje a Opletalova, prošel po 80 letech chemickým čištěním, repasí masivních žulových prvků a došlo i na zlacení nápisů. Kromě toho vznikla kopii reliéfu z umělého pískovce, protože ten původní z roku 1935 se už rozpadal. Obnova zahrnovala také sanaci vlhkosti, spárování a hydrofobizaci a ve finále dostane památník ještě antigraffiti nástřik. S opravou odborná firma z Velkých Hoštic právě finišuje, velkou část nákladů na rekonstrukci pokryje dotace ve výši 290 tisíc korun z Ministerstva obrany ČR.

Do oprav památníků jde letos v Bohumíně 420 tisíc korun. Čištěním, impregnací a ochranou proti sprejerství už prošly původní podstavec pomníku T. G. Masaryka v parku Petra Bezruče v centru Bohumína a tři menší památníky v okolí pošty v Záblatí. U jednoho z nich se také našel svitek, ovšem byl tak rozmočený, že jej nebylo možné přečíst ani zachránit. Za posledních dvacet let investovalo město do opravy historických monumentů 2,4 miliónu korun.

K významnému nálezu došlo v Bohumíně v roce 2002 při opravě sochy Jana Nepomuckého ve Starém Bohumíně. V jeho původním podstavci se tehdy našel hotový poklad. Čtyřiapadesát mincí z let 1660 až 1860. Byly mezi nimi mezi nimi krejcary, feniky i stříbrné tolary z Anglie, Maďarska, Toskánska, Ruska a Rakouska. Mince, které skončily v muzeu, se do Bohumína vrátí. Budou součástí expozice v opraveném domě Pod Zeleným dubem (bývalý Národní dům) ve Starém Bohumíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám