Hlavní obsah

Uzavření farmářských trhů zlikviduje dva z pěti farmářů. Asociace volá po znovuotevření

Novinky, Petra Ďurčíková

Podle odborníků je nakupování na farmářských trzích bezpečnější než v supermarketu. Z důvodu nařízení vlády z 10. března ale platí až do odvolání po celém Česku zákaz konání farmářských trhů. Organizátoři toto rozhodnutí považují za diskriminační a žádají vládu o znovuotevření trhů veřejnosti.

Foto: Archetyp, zapsaný spolek

Takto by mohl vypadat prodej na farmářských trzích po jejich znovuotevření

Článek

Podpora českých farmářů společně s přijetím důsledných bezpečnostních opatření pro ochranu zdraví zákazníků i prodávajících – to jsou priority provozovatelů farmářských trhů v Česku, kteří museli svou činnost ze dne na den ukončit. Nyní žádají, aby bylo konání trhů opět povoleno.

„Pokud stát ponechá otevřené prodejny potravin a zakáže provoz farmářských trhů, je tím významná skupina producentů, především rodinných farem, diskriminována. Chceme, aby se farmářské trhy na základě nového bezpečnostního plánu, který jsme už v pondělí 23. března poslali datovou schránkou ministru zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi a hlavní hygieničce Jarmile Rážové, začaly konat co nejdříve. Zároveň jsme ministru zdravotnictví zaslali otevřený dopis, ve kterém vysvětlujeme důvody, proč chceme, aby byly trhy opět otevřeny. Primárně nám jde samozřejmě o zdraví našich zákazníků, myslet ale musíme i na odbyt našich farmářů, pro některé bude uzavření farmářských trhů likvidační. Proto jsme vytvořili bezpečný koncept prodeje potravin na farmářském trhu během koronakrize, který zachovává vysoké hygienické standardy a je méně rizikový než například nákup v supermarketu,“ řekl Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

Zmizí občerstvení, posezení i pouliční umělci. „S ochranným konceptem bychom začali na menších trzích, tedy v Praze na Heřmaňáku a Kubáni. Na Náplavce pravděpodobně později. Farmáři by nabízeli výhradně potraviny k odnosu domů. Součástí trhů by v žádném případě nebyl prodej občerstvení, nápojů, zmizí posezení i buskeři. Na Náplavce počítáme namísto 90 stánků s 15 až 20. Rozestupy mezi zákazníky bychom řešili páskou vyznačenou na zemi a také místním dozorem. Případně i lehkým plastovým oplocením prostoru, jímž bychom vymezili cestu tak, aby k pultu lidé přistupovali po jednom. Mimo to spoléháme na disciplínu samotných spotřebitelů,“ popsal nový systém farmářských trhů Jiří Sedláček.

Čím déle bude uzavření farmářských trhů trvat, tím více prodejců se dostane do existenčních problémů. „Pro některé prodejce může být uzavření trhů zcela fatální. Pokud bude absence prodeje trvat dlouho, mnohé farmy či pěstitelé mohou i skončit, což by bylo katastrofální. Odhadujeme, že pokud se situace rychle nezmění, může zbankrotovat až 40 procent malých českých farem,“ uvedl Jiří Sedláček.

Farmářské trhy, restaurace a hotely – to jsou hlavní odběratelé českých farmářů. Ze dne na den musely zavřít, a farmářům tak dramaticky klesají tržby. „Vedle zákazníků farmářských trhů nám téměř okamžitě ubyli všichni odběratelé z oblasti gastronomie. Celkově jde o 80procentní propad tržeb. V současné době máme otevřenou malou kamennou prodejnu, k tomu nabízíme individuální rozvoz zboží. To ale zdaleka nepokryje náklady farmy. Pokud bude uzavření restaurací, hotelů a farmářských trhů trvat dlouho, zbankrotujeme,“ řekl David Kolman, spolumajitel kozí farmy Krasolesí.

Reklama

Výběr článků

Načítám