Hlavní obsah

Už za pár týdnů skončí v Tančícím domě unikátní výstava RETRO 70. a 80. let

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už čtyři měsíce hostí Galerie Tančící dům v Praze výstavu RETRO 70. a 80. let v Československu. Unikátní prezentace evokuje zmíněnou dobu nápaditou instalací každodenních dobových produktů přes zařízení bytů, školních tříd či prodejen až po kostýmy pop hvězd.

Foto: archiv autora

Autor článku si zkusil "zahrát" na klávesy Michala Davida.

Článek

Výstava RETRO 70. a 80. let aneb To nejlepší v ČSSR nabízí reálné a historicky přesné instalace školní třídy případně panelákových bytů včetně spotřebičů a celkového bytového vybavení s designovými předměty denní potřeby, přičemž je vše doladěno do sebemenšího detailu. Evokuje převážně styl, design a výrobky, které byly součástí každodenního života obyvatel Československa.

Na výstavě je však zastoupena i část sbírky Jabloneckého muzea, luxusní designové exponáty zapůjčené projektem Nanovo. To vše je doplněno fotografiemi a plakáty česko-švýcarské fotografky Iren Stehli.

Další část expozic evokuje tehdejší životní styl, módu, zájmy, trávení volného času, což dokládá například kempinkový rodinný stan. Návštěvníci si připomenou rovněž oblíbené produkty a originální obaly výrobků předních národních podniků, jako byly Seva, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla a jiné. Mnohé jistě potěší instalace prodejny, která je dnes už vidět snad jen v televizním seriálu Žena za pultem nebo ve filmech pro pamětníky.

Atraktivními artefakty jsou unikátní kostýmy Heleny Vondráčkové (jsou mezi nimi i „slavné“ kostýmy, v nichž zpěvačka slavila úspěchy na světových festivalech v japonském Tokiu a polských Sopotech), Hany Zagorové, Ivety Bartošové nebo Karla Gotta. To vše je doplněno audiovizuálními ukázkami, fotografiemi a kostýmy z filmů, přičemž nechybí ani „nablýskané“ obaly supraphonských „elpíček“ nebo klávesy zpívajícího hitmakera Michala Davida.

Nelze přehlédnout, že výstavou RETRO 70. a 80. let provází dnes už ikonická animovaná postava pana Vajíčka, která oddělovala reklamní spoty v Československé televizi a dodnes funguje jako symbol tohoto období. Ostatně Galerie Tančící dům je první, komu se po osmadvaceti letech podařilo získat licenci na pana Vajíčka.

Rozsáhlou expozici, která probíhá ve třech patrech Tančícího domu a která potrvá do 16. října, realizovaly Jana Sommerová a Nadia Klempířová ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem a Pražskou správou nemovitostí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám