Hlavní obsah

Účastníci Travelconu ocenili úroveň a optimismus konference

Novinky, Petr Pokorný

Skvěle technicky a obsahově zajištěná, věcná, praktická, moderní. Vzhledem k době a okolnostem jejího konání pak především optimistická, motivující, inspirativní a nesmírně povzbuzující.

Foto: Petr Pokorný

Ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Článek

Taková byla podle účastníků letošní dvoudenní odborná konference cestovního ruchu Travelcon 2020, jejíž čtvrtý ročník uspořádala na vrcholu koronavirové epidemie ve dnech 23. a 24. dubna Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).

Osud mnoha desítek podobných akcí, které byly kvůli onemocnění COVID-19 zrušeny, nepotkal Travelcon jen díky „zatvrzelosti“ manažerů JCCR a možnostem moderních technologií.

„Cestovní ruch přestal v podstatě den ze dne existovat. Všem bylo jasné, že nás čeká krize obtížně představitelných rozměrů. Obor zasáhla skepse a deprese. Bylo jasné, že musíme něco udělat a nalít sobě a kolegům novou krev do žil. Ukázat světlo na konci tunelu. A tak se zrodila on-line verze plánované konference,“ uvedl ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Konference Travelcon 2020, jejímž spolupořadatelem byla Destinační společnost Českobudějovicko-Hlubocko a partnerem agentura CzechTourism, se uskutečnila nejenže v celém původně plánovaném programovém rozsahu, ale byla navíc logicky rozšířena o aktuální, mimořádně žhavá témata. Ta by se dala shrnout zhruba takto: Koronavirus a cestovní ruch, restart oboru, podpora, investice, nový zákon o cestovním ruchu.

„Zpětné reakce, které nyní dostáváme od účastníků konference, mimochodem bylo jich 1612, potvrzují, že Travelcon 2020 splnil svůj účel,“ poznamenal Polášek. Na otázku: „Jaký měl pro vás Travelcon význam právě nyní?“, dorazilo do 30. dubna JCCR 115 odpovědí. Obecně lze jejich obsah shrnout do níže uvedených citací:

„Přinesl mi úlevu a uvědomění si, že jsme v tom všichni společně. Také mám díky Travelconu pocit, že i aktuální krize přinese určitá pozitiva ve formě různých inovací a partnerství, ale třeba i v podobě zákona o cestovním ruchu.”

„Zdravím do JCCR a moc vám děkuji za organizaci Travelconu. Právě v době karantény a obrovské nejistoty o osud cestovního ruchu měla akce obrovský význam. Nejen ve smyslu profesního setkání se s odborníky a výměny zkušeností a názorů, ale zejména lidský - jde o obrovskou podporu kolegů, konkurentů a všech, kdo pracují v cestovním ruchu. Odnáším si silný pocit sounáležitosti, solidarity a naděje. Moc vám děkuji!“

„Travelcon mi ukázal mnoho směrů na cestě změny a přizpůsobení se nové situaci. Cestovní ruch je v totální krizi a potřebuje jakýkoliv impuls pro další existenci.”

Podle manažerky Travelconu Petry Machovcové naznačilo on-line řešení konference jednu z cest, kterými by se do budoucna mohly podobné akce ubírat i v rámci rozšíření prostoru pro případné další zájemce o účast na nich. Klasická verze Travelconu 2020 počítala s přibližně 300 účastníky, v on-line verzi jich nakonec bylo více než 1600.

„Z feedbacku, který máme k dispozici, mimo jiné vyplynulo, že zhruba 70 procent účastníků se Travelconu zúčastnilo letos poprvé a pro další ročník v roce 2021 by více než polovina upřednostnila on-line virtuální účast před osobní,“ konstatovala Machovcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám