Hlavní obsah

Třetí ostravská PechaKucha Night dá prostor mladým talentům

Novinky, Tereza Bednaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mládí vpřed! - heslo pokračování ostravské mutace známé přehlídky osobností a nápadů zejména z oblasti vizuálního umění. Po prvních dvou akcích, které zaplnily industriální Provoz Hlubina v oblasti Dolních Vítkovic a klub Fabric, se v sobotu 5. března přesune PechaKucha Night Ostrava do kina Vesmír.

Foto: Tereza Bednaříková

PechaKucha night Ostrava vol.3

Článek

„Po představení celebrit designu a architektury, jakými jsou SIAL či studio Najbrt, chceme dát možnost ukázat se také ne tak zaběhnutým jménům. Prezentovat na PechaKucha Night může totiž každý, kritériem není portfolio realizovaných projektů, ale nápaditost a zajímavost vystupujícího a jeho díla. Chceme, aby divák odcházel z naší akce ohromen, obohacen, inspirován," popisuje způsob výběru prezentujících Pavel Polok, jeden z organizátorů akce.

Šanci získat si sobotní publikum kina Vesmír tak dostanou nové talenty. Vedle mladých architektů, kteří si říkají Archanti a mají na svědomí třeba návrh plaveckého bazénu a hokejového stadionu v Opavě, se představí například fotograf Dušan Tománek, autor knihy Zde jsou psi a dlouhodobý spolupracovník kapel jako jsou Ecstasy of St. Theresa a Priessnitz, nebo David Mírek, dramaturg projektu Stará aréna a Továrna na sny.

Design bude zastupovat mimo jiné Jindřich Vodička, držitel Národní ceny za studentský design za projekt Živé věci. Zdaleka největší pozornost však přitahuje prezentace tatéra Ondřeje Konupčníka, známého pod přezdívkou Ondrash, jehož běžným standardům se naprosto vymykající dílo si pro svou originalitu získalo evropského uznání.

Všechny tři „noci tlachů“, jak se dá exoticky znějící název akcí přeložit, se setkaly v Ostravě s nebývalým ohlasem, druhá PechaKucha Night dokonce zaplnila klub Fabric s kapacitou 700 lidí. Stejný osud čeká kino Vesmír, lístky na sobotní kulturní událost byly rozebrány za méně než 48 hodin.

Důvodem může být kromě netradiční atmosféry akce, kterou dotváří očekávaná afterparty s prezentujícími, také technické zázemí kultovního ostravského kina s moderním zvukem a největším plátnem na severní Moravě, to zaručuje, že účastníci nepřijdou o jediný detail z prezentace.

PechaKucha Night je postavena na formátu prezentací 20 x 20. Každá prezentace má přesně 20 snímků a každý z nich je komentován přesně 20 vteřinami.

Více informací na www.pkno.cz

Výběr článků

Načítám