Hlavní obsah

Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních se blíží

Novinky, Jiří Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se druhý květnový víkend v Mariánských Lázních koná tradiční Slavnostní zahájení lázeňské sezóny za účasti řady osobností kulturního a politického dění, slavnostního svěcení a otevírání minerálních pramenů, průvodu v historických kostýmech, řemeslného jarmarku, promenádních koncertů. Letos se tak stane ve dnech 13. - 15. května.

Foto: Václava Simeonová
Článek

Součástí zahájení je také svěcení pramenů, které vychází z prastarého zvyku našich předků, kteří na jaře vždy pečlivě čistili i malé studánky, natož pak vzácné a léčivé minerální prameny.

Zahájení lázeňské sezóny má v Mariánských Lázních dlouholetou tradici a celé město o tomto víkendu žije kulturou. Víkendové oslavy zahrnují svěcení léčivých pramenů, slavnostní průvod, koncert Západočeského symfonického orchestru, mši a bohatý doprovodný program, jehož součástí je např. setkání s několika významnými historickými návštěvníky města, nedělní Švihácká cyklojízda, atd. 

První den slavností se na kolonádě představí např. zpěvák Tomáš Linka s kapelou Přímá linka, ve společenském domě Casino bude od 19:30 na programu koncert Západočeského symfonického orchestru, který je nejstarším symfonickým orchestrem v Čechách, a ve 21 hodin se rozezní Zpívající fontána.

Oficiální část bude pokračovat v sobotu 14. května v 10 hodin Mší svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie, který stojí poblíž mariánskolázeňské kolonády. Mši bude celebrovat J. M. P. Filip Zdeněk Lobkowicz, O. Praem, opat tepelský.

Slavnostní akt proběhne následně po mši na mariánskolázeňské kolonádě. Konkrétně na pódiu postaveném před pavilonem Křížového pramene. Církevní hodnostáři zde požehnají pramenům, přítomné přivítají a projevů se ujmou nejvyšší představitelé města, společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně a. s. a církve. Prostor bude dán také významným hostům města a zástupcům partnerských měst.

Neodmyslitelnou součástí programu bude také produkce Zpívající fontány, která patří mezi dominanty Mariánských Lázní. Během následného koncertního odpoledne se na kolonádě postupně představí akordeonový orchestr Alexandra Smutného, Těžkej Pokondr, Dalibor Gondík a jazzový Quintet Jazz G!, Roman Vojtek s orchestrem Septet Plus Dalibora Kaprase, Abba Revival a vyvrcholením bude večerní koncert slovenské skupiny No Name, po kterém bude následovat ohňostroj. 

U příležitosti slavnostního zahájení sezony bude návštěvníky vozit jednak historický trolejbus Škoda 9Tr a cestující se budou moci svézt i autobusy Škoda 706 RTO a Karosa ŠL 11 v městském, dvoudvéřovém provedení. Vozy budou s průvodčími a do uvedeného „městského“ autobusu Škoda 706 RTO se bude nastupovat zadními dveřmi, kde bude průvodčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám