Hlavní obsah

Tradiční svatomartinské oslavy v netradičním pojetí

Novinky, Gabriela Mácová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svatého Martina zima svůj chod začíná, říká asi nejznámější pranostika o svatém Martinovi. Co je s jeho svátkem ještě spjato?

Foto: Luděk Cigánek

Restaurace Stodola

Článek

Martin má v tento den přijíždět na bílém koni a přivážet první sněžný poprašek, a je tedy symbolem příchodu zimy. Dalším symbolem spojovaným s tímto svátkem, je husa a svatomartinské víno. Letos, 

15. listopadu, si můžete příchod zimy připomenout i v Hotelu Zámek Valeč u Hrotovic.

Svatý Martin se narodil jako Martin Tourský, po celý život se věnoval misijní činnosti, od patnácti let byl v armádě, proto se posléze stal také patronem vojáků. Současně se považuje za patrona koní a jezdců, hus a vinařů. Proč tomu tak bylo, vysvětlují následující legendy.

Jedna z nich vypráví o tom, jak Martin při svých cestách potkal během jedné potemnělé mrazivé noci polonahého žebráka prosícího o almužnu. Martin však u sebe neměl nic, co by loudícímu muži mohl dát. Rozhodnul se proto alespoň přetít svůj plášť napolovic a jednu polovinu žebrákovi dát, aby jej před chladem ochránil.

Druhý den se Martinovi zjevil Ježíš Kristus oděný právě do poloviny téhož pláště. A proto se s největší pravděpodobností Martin rozhodl zasvětit svůj život Bohu. Zemřel ve svých osmdesáti letech a byl pohřben v Tours dne 11. listopadu. Proto 11. listopadu slavíme svátek svatého Martina a připomínáme si jeho příběh.

A proč je svatý Martin také považován za patrona hus? V den, kdy měl být prohlášen biskupem, se schoval mezi husí hejno, které ho však svým kejháním prozradilo, a tak musel tuto poctu přijmout. Je to také jeden z důvodů, proč se v jeho svátek jí svatomartinská husa.

Historicky byl den svatého Martina spojen s uzavíráním smluv s pastevci a ponocnými na další období, a také s koncem služby čeledínů, kteří před oslavami obdrželi mzdu a prodlužovali dohodu s hospodáři na nadcházející rok nebo hledali dalšího. Husu a další tučnější jídla si díky tomu mohli dopřát i ti nejchudší, aby se dobře připravili na nadcházející šestitýdenní půst trvající po celý advent až do Štědrého dne. Se svátkem je spojováno nejen pečení svatomartinské husy, ale také rohlíčků a podkov. 

Jedenáct minut po jedenácté hodině se poprvé slavnostně ochutnává první víno z letošní sklizně. Ochutnat jej můžete ke slavnostnímu tříchodovému menu v Hotelu Zámek Valeč. Večeře bude doplněna o prezentaci podávaných pokrmů i vína. Kromě tradiční husy v netradičním provedení můžete ochutnat i další lahůdky za doprovodu cimbálové muziky Sylván. Slavnostní zahájení večeře se koná 15. listopadu v 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám