Hlavní obsah

Tradici krojových plesů obnovují v Kudlovicích

Novinky, Sabina Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První Krojový ples po čtrnácti letech chystají na sobotu 7. února v Kudlovicích. Začátek akce, na kterou mají krojovaní vstup zdarma, je naplánován na osmou hodinu večerní ve zrekonstruovaných prostorách Kulturního domu v Kudlovicích. Na plese vystoupí i držitelka Anděla Jitka Šuranská.

Foto: foto archiv

Archivní fotografie z posledního Krojového plesu v Kudlovicích.

Článek

„Do kroje se oblečou mladí i senioři, místní i přespolní. Vrcholem večera bude 15minutové taneční pásmo, které nese název Česká beseda. K tanci a poslechu zahraje dechová hudba Boršičanka,“ informoval Josef Snopek, starosta obce Kudlovice.

Na plese vystoupí i držitelka Anděla

Pozvání na ples přijala i Jitka Šuranská, rodačka z Kudlovic a držitelka Anděla 2013 v kategorii World music. Jitka je jedním z nejvýraznějších mladých hlasů moravské lidové písně a na plese potěší všechny přítomné svým uměním. 

Vinařská obec Kudlovice se rozkládá severozápadně od Uherského Hradiště v podhůří chřibských lesů. Počátkem roku 2015 žilo v Kudlovicích 970 obyvatel. Obec ožívá hlavně v listopadu, kdy se tradičně konají Martinské slovácké hody. V červnu v Kudlovicích rovněž probíhá Otevírání vinných sklepů v Hubáčkově ulici.

„A tož vítajte u nás na Slovácku, pojďte mezi nás…" Toto jsou úvodní slova z knížky Taková byla dědina aneb Vyprávění ze slováckých Kudlovic, jejímž autorem byl dr. Josef Hubáček, rodák z Kudlovic, profesor a historik.

„A v tomto duchu pohostinnosti bychom vás rádi pozvali na náš Krojový ples. Pojďte mezi nás, bude veselo,” dodal starosta Snopek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám