Hlavní obsah

Těšínský víkend s čajem v hlavní roli

Novinky, Lucie Navrátíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos už poosmé se Zámeckým vrchem v polském Těšíně a jeho okolím ponese vůně čajů z celého světa, zvuky a ozvěny exotických hudebních nástrojů, ovládaných mistry ve svém oboru, halas dětí i dospělých.

Foto: Petrklíč help
Článek

Ve dnech 2 - 3. července je možné znovu zakusit atmosféru již tradičního multikulturálního festivalu Svátek čaje, který se během let stal opravdovou oázou všech milovníků čaje, jeho kultury, milovníků hudby, cestování - všech, kteří touží se rozvíjet, objevovat nové a dělit se o to s ostatními.

Festival je otevřen každému. Každý rok projdou branami festivalu lidé rozličného věku, vyznání a světonázoru. „Hledáme a tvoříme to, co nás spojuje. Pohoda, přátelská atmosféra, kde každý může být sám sebou a společná vášeň pro věc je jednou z deviz, kterou se můžeme pyšnit a kterou naši návštěvníci nejvíce oceňují,“ říká programová ředitelka festivalu Mariola Kluzová.

Organizátoři letos znovu nabízí širokou paletu čajových degustací (připravených čajovými mistry z Čech, Polska i Slovenska), workshopů, koncertů i cestovatelských setkání. Probíhat bude například workshop starodávné čínské hry Go, nebo workshop o tradičních bylinkách a jejich používání. Milovníci pohybu budou uvedeni do tajů akrojógy a tai-chi a poznají také Falun Gong, dosud nepříliš známou formu čínského meditačního cvičení, usilující o rozvoj člověka.

Po úspěšné loňské premiéře se letos opět otevírá Dětská zóna. V neobvyklém prostředí mongolské jurty si děti zkusí balet nebo vyzkouší hru na nejrůznější hudební nástroje. Pro malé i velké bude v dětské zóně připraven mimo jiné i cyklus příběhů, bajek i pověstí z celého světa!

Hlavním tématem letošních cestovatelských setkání na Svátku čaje je „Cesta“. Závan čerstvých zpráv z Latinské Ameriky přivezou reportéři Maria Hawranek a Szymon Opryszek a přiblíží nám život ve společenstvích, která boří stereotypy. Joanna Lipowczan a Bartosz Malinowski budou vyprávět o své 1700 kilometrů dlouhé pouti Himálajemi bez pomoci nosičů a průvodců a o tom, jaké to je učinit rozhodnutí, a s důvěrou se vydat vstříc neznámému.

I letos bude Svátek čaje mít tu čest hostit Živou knihovnu. Jedná se o unikátní projekt, který si klade za cíl odbourat stereotypy v nás. Hosté vystupují jako živé knihy k „zapůjčení“, v průběhu 30 minut odpovídají na zvídavé otázky „čtenáře“ a vypráví své nezvyklé životní osudy.

Z koncertů se návštěvníci mohou těšit například na „Baśnie Ludów Ziemi“ – hudebně-poetický projekt, který posluchače vezme na výlet mimo prostor a čas. Kamila Domin  nabídne léčivou koupel ve zvucích tibetských gongů. To vše v prostorách rotundy z 11. století.

„Svátek čaje to nejsou jen koncerty a přednášky, ale setkání všech milovníků tohoto znamenitého nápoje a přátelské atmosféry. Velmi se těšíme na vás a na energii, kterou obohatíte festival,“ dodává Kluzová.

Informace o dalším programu budou brzy uveřejněny na internetových stránkách festivalu: www.svatekcaje.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám