Hlavní obsah

Svijany budou hostit historické škodovky

Novinky, Vladislav Chalupa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 14. září odstartuje z areálu Svijanského pivovaru další ročník soutěže v orientačním putování Českým rájem s názvem "Jičínské eRekce 2013". Soutěžit tentokrát budou posádky historických vozidel značky Škoda vyráběných do roku 1988.

Foto: David Nedvídek

Jičínské eRekce 2012 - start na vrcholu Zvičiny

Článek

Pro začátek letošního ročníku a setkání soutěžních posádek vybrali pořadatelé atraktivní prostředí Svijanského pivovaru nedaleko Turnova. Tam se sjedou v sobotu dopoledne majitelé a fandové historických vozů značky Škoda.

"Sraz je určen především pro vozidla modelové řady 720 a starší, tedy pro známé  škodovky 130, 120 a 105 s motorem umístěným vzadu a všechny jejich předchůdkyně, Škody 100 a 110, 1000MB. Pozornost budou jako vždy jistě budit také sportovní deriváty těchto modelů v podobě vozů s karosérií typu kupé, tedy rapidů, vozů Garde a modelu Š110R od kterého je i odvozen název celého srazu,„ popsal jeden z pořadatelů srazu Jiří Davídek.

Třešničkami na dortu bývá účast starých oktávií, populárů či krásných kabrioletů Škoda Felicia. Většina lidí již dnes zná staré škodovky pouze jako kouřící a téměř nepojízdné vraky. „Chtěli bychom návštěvníkům ukázat, že při správné péči a udržování se může jednat o nádherná auta, která mají své nepopsatelné kouzlo a do šrotu ještě rozhodně nepatří," doplnil Davídek.

V poledne odstartuje automobilová orientační soutěž. Ta spočívá ve zvládnutí navigace po předem neznámé trati za pomoci různých druhů itinerářů, záměrně sestavených tak, aby mohli navigátoři prokázat své umění v matematických výpočtech, v logice luštění šifer či geografii.

Ani řidiči se však za volantem nebudou nudit, neboť celá soutěž se jede na předem přesně určený čas a přitom za běžného provozu a po veřejných komunikacích a je tak nutné dodržovat veškeré dopravní předpisy.  Aby toho nebylo málo, jsou pro soutěžící připraveny na trati méně či více složité a překvapující úkoly a nástrahy. To vše musí posádky zvládnout co nejpřesněji, neboť příjezd do časové kontroly před vypršením časového limitu je trestán stejně jako jeho překročení.

Zatímco trasa celé soutěže zůstává až do samotného startu tajemstvím pořadatelů, cíl je už celkem tradiční a známý. Všechny posádky by měly dorazit do jičínského autocampu Rumcajs, kde kolem 18. hodiny proběhne vyhlášení vítězů a jejich dekorování.

Podrobnější informace o srazu včetně programu a možného přihlášení, odkazy na reportáže a fotogalerie z minulých ročníků i kontaktní spojení na pořadatele pro případné dotazy najdete na webu http://www.jicinskeerekce.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám