Hlavní obsah

Světovým kulturistickým šampionem je brněnský hasič Radek Málek

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiačtyřicetiletý příslušník HZS jihomoravského kraje získal svůj první titul mistra světa v naturální kulturistice v kategorii Masters (40-50 let) na nedávném mistrovství v Karlových Varech. Ve své kategorii zvítězil mezi 12 borci z ČR, Slovenska, USA, Austrálie, Řecka, Maďarska, Itálie a Německa.

Foto: HZS JMK
Článek

"Největší konkurencí byla pětice Čechů, spolu se dvěma z nich jsem nakonec obsadil stupně vítězů," smál se spokojený Radek Málek. Titul mistra světa je pro něj o to cennější, že pořadatelé šampionátu zrušili hmotnostní limity a soutěž tak byla mimořádně náročná.

Celkem se v Karlových Varech utkalo 114 borců z celého světa, mezi nimiž byl Málek jediným profesionálním hasičem. Úspěch to není ojedinělý, Radek Málek je dvojnásobným mistrem republiky, z evropských šampionátů má sbírku medailí za třetí, druhé i první místo.

V letošní hvězdné sezóně krátce po sobě dosáhl série vítězství na mistrovství ČR, na mezinárodním mistrovství Slovenska a na mistrovství světa. V současné době se  intenzívně připravuje na světové hry hasičů, které budou na podzim v australském Sydney.

Na světových hrách hasičů a světovém klání hasičů a policistů, které jsou označovány za obdobu olympiády, české hasiče velmi úspěšně reprezentoval předloni na světových hrách v korejském Daegu a loni v New Yorku. Radek Málek, který slouží v centrální požární stanici v brněnské Lidické ulici, se kulturistice věnuje od svých 14 let.

"Denně trénuji dvě hodiny, mimoto závodím za klub SK Sport, mám trenérské oprávnění a tak trénuji i kolegy," říká šampion, kterému rovněž učarovala vysokohorská turistika a cyklistika.  „Mám podporu Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, velký dík za podporu patří také mojí manželce. Bez její pomoci a pochopení bych vrcholový sport a závody nezvládal,“ přidal poděkování Málek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám