Hlavní obsah

Své srdce daroval autobusům

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvyklého koníčka si osedlal Ladislav Tetera z Bílan na Kroměřížsku. Věnuje se renovaci starých autobusů a náklaďáků. „Celý život jsem se s autobusy setkával, vyučil jsem se na nich a znám dokonale všechny typy,“ říká muž, jehož sbírka tak trochu supluje chybějící technické muzeum vysokomýtské Karosy.

Foto: Leona Roháčková

Škoda 706 RO zvaná Dakota patří k chloubám Ladislava Tetery

Článek

Jako vůbec první zakotvil v garáži před více než deseti lety ŠD 2040T. Nablýskaného krasavce vyvedeného v bílomodré doplňuje ŠKODA 706 RTO LUX v červenomodrém provedení. Dalšími kousky jsou ŠKODA 706 RO a Praga RDN, nejstarší a zároveň nejmladší autobus v Teterově sbírce.

Jejich osudy jsou rozličné, skoro vždy je ale Ladislav Tetera zachránil před totálním zničením. Škodu 706 RO nazývanou Dakota našel před lety u Českých Budějovic, zapadlý až po světla v bahně a zarostlý kopřivami. Dnes za béžového krasavce zapřahá i zrekonstruovaný vlek s typovým označením DM4.

"Těchto autobusů se v letech 1946 až 1957 vyrobilo více než 12 tisíc kusů. Plně funkční je jen ten můj," sdělil sběratel, jehož vůz pochází z roku 1956.Byl vyroben v Rýnovicích a nese poslední znaky modernizace před přechodem výroby na novou typovou řadu Š 706 RTO. Karoserie této řady byly mimo jiné upravovány jako pojízdné pošty a přenosové a mrazírenské vozy.

Posledním zrekonstruovaným autobusem je Praga RDN, vyrobený v roce 1949. "Našel jsem ho v Jívové u Olomouce. Majitel v něm choval slepice," podotkl Tetera. Je k nevíře, co lidské ruce z vraku dokázaly udělat. Zelený krasavec se ukázal i na otevírání nové dálnice u Kojetína. 

Autobusy Ladislava Tetery jsou k vidění na veteránských srazech a nejrůznějších akcích, využívají je i filmaři. Své vozy nikdy nepůjčuje, což je kvůli jejich ceně pochopitelné. "Je to drahý koníček, to nezastírám," konstatoval sběratel, který je mimo jiné majitelem několika stejně zrenovovaných nákladních vozidel.

Související témata:

Výběr článků

Načítám