Hlavní obsah

Svatomartinské republikové finále v Teamgymu hostil Trutnov, domácím se dařilo

Novinky, Ludmila Oravcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 11. listopadu se již potřetí v Trutnově konalo republikové finále v Teamgymu - domácí měli zastoupení ve čtyřech kategoriích. Bylo se nač dívat. Necelých 400 závodníků a závodnic bojovalo o přízeň publika a rozhodčích.

Foto: Ludmila Oravcová

Nástup kategorií Junior I a Junior II

Článek

Sportovní hala při ZŠ Komenského přivítala na Svatého Martina v ranních hodinách třicet družstev a osm trií z celé republiky. Ale pěkně popořádku...

Nejmladší děvčata do 11 let (Junior I.) nastoupila do soutěže v konkurenci patnácti týmů. V silně obsazené kategorii se trutnovským dívkám závod vyvedl parádně, na akrobacii poprvé za dobu svého působení zařadily obtížnou akrobatickou řadu rondát-flik-salto a dosáhly dokonce na nejvyšší bodové ohodnocení v tolik atraktivní disciplíně jakou tumblink je.

Netrpělivě se čekalo na výsledky a k medaili bylo opravdu blízko, matematicky jedna desetina bodu. Tak malý rozdíl byl totiž mezi třetí a čtvrtou příčkou, a tak se děvčata musela pro tentokrát spokojit s „bramborovou“ příchutí pomyslného kovu. Náladu si pak však zlepšila při vyhlášení Českého poháru, který je vyhodnocením součtu nejlepších umístění z pěti pohárových závodů. Odnesla si zaslouženě bronzový pohár jako třetí nejlepší družstvo v republice.

V kategorii Junior II. (do 16 let) se zrodil překvapivě senzační výsledek. Mezi devíti celky se domácí děvčata po bezchybně předvedených obtížných sériích na akrobacii a trampolíně a standardně „zajeté“ pódiové skladbě upřímně radovala ze zisku stříbrných medailí.

Na druhou příčku s jásotem a potleskem diváků vystoupila za prvním celkem kategorie KSG Moravská Slavia Brno (příští rok už závodící v kategorii Senior) a před třetím Sokolem Příbram (vůbec první „skalp“ tohoto družstva). I přes nízký věkový průměr družstva dokázal tým potvrdit stoupající výkonnost, svoji sehranost a bojovnost a dal jasně najevo, že se s ním do budoucna musí počítat. Stříbro a titul republikového vicemistra zůstal doma.

V odpoledních hodinách diváci netrpělivě čekali na vystoupení nejzkušenějších závodnic nad 16 let. Domácí děvčata Junior III. předvedla jako vždy obtížné prvky v sériích na tumblinku a trampolíně, stejně jako při pohybové skladbě a „převálcovala“ druhý celek TJ Sokol Vyšehrad o celých jedenáct bodů.

Dívky stejně jako jejich trenéři se však neradovali jen z titulu mistra republiky, ale zároveň pak z rukou předsedy České gymnastické federace převzaly ještě zlatý pohár Českého poháru TeamGym 2017 (součet bodů z pěti pohárových závodů) a jsou nejúspěšnějším celkem kategorie Junior III. v České republice.

Souběžně probíhal i závod mladších a starších trií. V programu se představil i trutnovský tým chlapců za trio Junior. Vyrovnanými výkony si vybojoval stříbro za družstvem Říčan a před celky Gymsportu Praha.

Celodenní TeamGymový maraton byl ukončen až kolem dvacáté hodiny večerní. Poděkování patří všem angažovaným v tak náročném projektu, stejně jako sponzorům: skupina ČEZ, ZPA smart energy, hypermarket TESCO, VENTA, pivovar Krakonoš, PaP, fa. TECHKO, KOVO Kulda, p. Miewald, Martin Prokůpek, Jan Oravec, Geodezie Trutnov, CEREA a.s., Helen Doron. Bez nich by organizátoři takto náročný závod rozhodně nezvládli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám