Hlavní obsah

Studenti Vysokého učení technického v Brně nejsou spokojeni s menzami

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stop drahým menzám VUT v Brně! Právě tak se nazývá iniciativa studentů fakult Vysokého učení technického v Brně, která není spokojena se službami menz VUT. V pátek 16. listopadu půjdou její zástupci předložit své návrhy vedení menz.

Foto: Stop drahým menzám VUT
Článek

Iniciativa začala jako nenápadná facebooková událost vyzývající k bojkotu menz, která nakonec získala velkou popularitu – přes 2300 přihlášených lidí. Události si všiml Amir Mamaghani, student kybernetiky na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT), který se rozhodl přesměrovat bojkot do serióznější, konstruktivnější verze - a to spolu s Tomášem Mejzlíkem, předsedou Studentské komory Akademického senátu FEKT.

Aby celá věc neproběhla jako soukromá akce malé skupiny studentů, tak po návrhu prvotních vizí uspořádali tito dva iniciátoři v úterý 13. listopadu schůzku zástupců ze studentských organizací VUT, kde celou věc probrali společně.

Došlo ke zformulování požadavků, kterých by nespokojení studenti chtěli dosáhnout, mezi něž patří například rozkrytí celkové cenotvorby jídel, diskuze ohledně poměru cena/velikost/kvalita jídla či zřízení přímého komunikačního kanálu mezi ředitelkou Kolejí a menz (KaM) a studenty.

Čeho vlastně chcete svou akcí dosáhnout?

Amir Mamaghani (AM): Chceme, aby boli spokojní jednak študenti, ale aj menzy. Medzi kľúčové otázky, ktoré riešime, patrí napríklad pomer cena/kvalita/veľkosť porcií jedál či ponuka jedál pre vegetariánov a ľudí na bezlepkovej diéte.

Tomáš Mejzlík (TM): Problém není jen ve zmíněných věcech. Na úterní schůzi zástupců ze studentských organizací jsme zjistili, že vázne i komunikace hlavně díky současným kanálům, které jsou příliš úzké. To by měla změnit chystaná studentská hodnotící komise menz. Také paní ředitelce navrhneme možnost zřízení přímého kontaktního média se studenty.

Proč máte hned na prvních místech rozkrytí cenotvorby jídel?

TM: V současném stavu vše působí jakoby tajemně. Málokdo ze studentů ví, jakou reálnou částkou se na jídle podepíší například energie či pronájmy prostor, jaká je současná dotace z ministerstva atd.

S čím konstruktivním tedy za ředitelkou půjdete?

AM: Jeden z návrhov je napríklad rozdelenie jedál na lacné, normálne a luxusné. Takýmto spôsobom budú spokojní aj náročnejší študenti a aj tí čo chcú jesť lacno.

Jak vlastně ale víte, co studenti chtějí?

AM: Momentálne nemôžeme tvrdiť, čo presne chcú, lebo neprebehol žiadny oficiálny prieskum, vieme len, že medzi veľkou časťou študentov panuje veľká nespokojnosť, často až podráždenosť. Máme však v pláne zostaviť oficiálny dotazník a na základe výsledkov ďalej postupovať.

Co když ale se svým snažením neuspějete? Máte nějaký krizový plán?

TM: To budeme řešit, až takový stav nastane. Nejprve chceme vyvolat diskuzi, pokud nebude s vedením kolejí a menz řeč, přistoupíme k tvrdším krokům, které mohou v krajním případě vést až k bojkotu menz. Tato situace ale, pevně věřím, nenastane.

Neplánovali jste náhodou tuto akci i kvůli datumu? Bude totiž výročí 17. listopadu.

AM: Nie, je to iba náhoda, že to tak vyšlo. Nešlo o žiadny cieľ. V piatok pôjdeme k riaditeľke, prediskutujeme s ňou naše návrhy a podľa toho rozhodneme o ďalších postupoch. Kroky máme premyslené, od začiatku až do konca a uvidíme, ako rýchlo nájdeme spoločnú reč.

Reklama

Výběr článků

Načítám