Hlavní obsah

Studenti se zahraniční konkurence v Matematickém Duelu neobávají

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 12. března bude zahájen 24. ročník mezinárodní soutěže Matematický Duel, který letos pořádá Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci. Soutěže se tentokrát zúčastní 48 talentovaných středoškolských studentů z Bílovce, Přerova, rakouského Grazu a polského Chorzówa.

Foto: Archiv Gymnázia Jakuba Škody v Přerově
Článek

V Matematickém Duelu, který se bude do 16. března odehrávat na půdě ostravského hotelu Mercure, půjde o soutěž jednotlivců ve třech kategoriích a o soutěž týmů, rovněž ve třech kategoriích.

O náročnosti jednotlivých úloh svědčí jak fakt, že se na jejich přípravě podílejí pedagogové z Univerzity Palackého v Olomouci i z univerzit v Grazu a Chorzówě, které jsou partnery projektu, tak skutečnost, že studenti se musejí vzhledem k mezinárodnímu rozměru soutěže vypořádat se zadáním v angličtině.

„Jazyk matematiky je univerzální, takže si nevzpomínám, že by soutěžící někdy měli s pochopením úloh problémy,” říká Vít Schindler, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, a dodává, že naopak studenti bíloveckého gymnázia slavili v Matematickém Duelu časté úspěchy. „Tím nejčerstvějším je loňské vítězství v kategorii mladších žáků,” upřesňuje Vít Schindler, jenž zvažuje nominaci některých talentovaných studentů do vyšších kategorií.

„Jde o studenty, kteří už uspěli ve vyšších kategoriích v krajských a celostátních kolech matematiky, proto jim chceme dát příležitost i teď. Například Jiří Nábělek, žák druhého ročníku, je úspěšným řešitelem krajského kola kategorie A, což je soutěž třetích a čtvrtých ročníků. Podobně je na tom i Michaela Svatošová, velice nadaná žačka deváté třídy.”

K talentovaným soutěžícím z bíloveckého gymnázia patří i Damian Wałoszek. „Dávám přednost algebraickým příkladům, vyloženě mě baví, když se jimi musím trochu víc zabývat. Ale neděsí mě ani geometrie,” zůstává v klidu úspěšný účastník mnoha matematických soutěží, jenž se účastní matematických seminářů vedených Jaroslavem Švrčkem z katedry algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. „Řešíme tam náročnější příklady, což mi v přípravě na podobné soutěže dost pomáhá,” uzavírá Damian Wałoszek, který bude v Matematickém Duelu soutěžit v kategorii jednotlivců i týmů.

Společně s bíloveckým gymnáziem se na organizování 24. ročníku soutěže financované z programu Erasmus Plus podílí také Gymnázium Jakuba Škody v Přerově. Studenti obou gymnázií se na podzim loňského roku setkali na přípravném soustředění, na němž řešili úlohy z předcházejících Matematických Duelů.

„Šlo o standardní přípravu,” konstatuje Jan Raška, ředitel přerovského gymnázia, podle jehož slov se soutěžící z Bílovce a Přerova nemusejí zahraniční konkurence nikterak obávat. „Přestože vzdělávací plány jsou v každé zemi jiné, znalosti studentů jsou si velmi podobné. Jde spíše o to, jak silné ročníky matematicky nadaných studentů v daných školách právě studují. Mezi soutěžícími zastupujícími v letošním Duelu naše gymnázium budou i studenti, kteří reprezentovali republiku v celosvětovém finále matematické olympiády,” uzavírá Jan Raška.

Reklama

Výběr článků

Načítám