Hlavní obsah

Študácká klasika Škola základ života se ve Zlíně rozloučí stylovým večírkem

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naposledy poměří své síly študáci a kantoři v recesistické muzikálové retro komedii Městského divadla Zlín Škola základ života ve čtvrtek 14. února od 19 hodin ve Velkém sále. Po derniéře bude v divadelním klubu Dílna 9472 následovat "originelní" afterparty ve stylu 30. let.

Foto: Městské divadlo Zlín

Školu základ života doprovázejí voicebandy a hravé písničky Maria Buzziho.

Článek

Škola základ života se odehrává na unikátní scéně v podobě stadionu Letná. "Tam totiž celý příběh začal, trénoval tam autor hry Jaroslav Žák, který byl mimo jiné i sportovní reprezentant," vysvětlila režisérka a zároveň umělecká šéfka divadla Hana Mikolášková.

V hlavních rolích se naposledy objeví Marek Příkazký coby student Jindřich Benetka a Gustav Řezníček jako kantor Armand Cafourek.

Oproti původní dramatizaci ve Zlíně posunuli děj hry v čase o jeden rok, do období 1938 až 1939. "Je to školní rok plný překvapení, protože politická situace přinesla mnohá ale. O politice Škola ale vůbec není. Je o tom, jak študáci svádí neustále ten věčný boj, aby nedostali kouli. A když už do toho prosákne politika a vnější tlaky, tak se proti tomu brání naprosto nezničitelným způsobem humoru a shazováním všeho, což je typicky česká vlastnost, která nám pomáhá přežít cokoliv," uvedla režisérka.

Představení postavila jako utkání na intelektuální i fyzické rovině mezi študáky a kantory. "Vydejte se s námi a za zvuků voicebandů a hravých písniček Maria Buzziho ještě jednou do reálného gymnázia konce první republiky a připomeňte si nezničitelný studentský smysl pro legraci," láká Mikolášková.

Škola základ života měla ve Zlíně premiéru před rokem. Za sebou má několik desítek repríz včetně pěti zájezdů a pobavila tisíce diváků.

Videoukázku si můžete pustit tady.

Reklama

Výběr článků

Načítám