Hlavní obsah

Stodolu na Kosence zachvátil požár, jarmek ale bude

Novinky, Lenka Zvonková

V brzkých ranních hodinách ve čtvrtek 1. prosince vypukl požár stodoly v areálu ZO ČSOP Kosenka ve Valašských Kloboukách. Nešťastná událost se stala pouhý jeden den před zahájením 20. valašského mikulášského jarmeku, přesto pořadatelé ujišťují, že na akci to nebude mít dopad.

Foto: Lenka Zvonková

Jarmek probíhal i v areálu Kosenky ve Valašských Kloboukách

Článek

„Valašský mikulášský jarmek se rozhodně uskuteční. Jarmekový program bude ve všech ostatních objektech i na Masarykově náměstí probíhat v plném rozsahu a beze změn, pouze v prostorách Kosenky dozná nezbytných omezení z důvodu zajištění bezpečnosti návštěvníků. Půjde především o uzavření nádvoří areálu, kde se v minulých letech mimo jiné podávalo občerstvení,“ sdělila za pořadatele akce Pavlína Kolínková.

Objekt hospodářského stavení byl totiž zcela zničen a poškozena byla i přilehlá budova, kde sídlí základna ochránců přírody.

„Velmi děkujeme spolupořadatelům jarmeku a všem lidem, kteří nám nyní pomáhají přímo na místě situaci zvládnout. Díky tomu, že nedošlo ke škodám na historických valašských dřevěnicích, bude zde plánovaný program zachován. Lidé se tak podívají na pečení pánů i vánočních oplatek a navštívit budou moci i sousední dřevěnici, kde budou k vidění ukázky řemesel,“ ujistil všechny návštěvníky za Kosenku Miroslav Janík.

Také jarmekové soutěže se uskuteční v tradiční podobě, jen se změní místo, kam mají lidé soutěžní příspěvky doručovat. Své pečené pány, mikulášské perníky a kysané zelí mohou namísto na Kosenku přinášet do Sokola. Košt zelí, který tradičně probíhá právě na nádvoří Kosenky, bude připraven na vhodném místě v blízkém okolí.

Vzhledem k situaci jsou spolupořadatelé Valašského mikulášského jarmeku připraveni poukázat část benefičního výtěžku akce na pomoc a obnovu Kosenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám