Hlavní obsah

Sto studentů z Obchodní akademie na Kotlářské v Brně na praxi ve firmách v Londýně

Novinky, Olga Koudelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Obchodní akademii na Kotlářské v Brně probíhají již čtvrtým rokem dvoutýdenní stáže studentů v londýnských firmách. Tento prosinec vyjela skupinka dalších 15 studentů, ve které se „skrýval“ jubilejní stý student.

Foto: Olga Koudelková

Před London Eye

Článek

Stáže probíhají v rámci projektu Erasmus Plus (projekt Studium bez hranic, 2017-1-CZ01-KA102-034430). Veškeré náklady studentů (letenky, ubytování i strava) jsou plně financovány Evropskou Unií. 

Studenti pracovali v realitních kancelářích, účetních firmách, cestovních kancelářích, personálních agenturách a dalších. Psali obchodní dopisy, pracovali s databázemi klientů, vytvářeli prezentace, vyřizovali maily a telefonáty, zpracovávali faktury a vykonávali další administrativní činnosti.

Co se od stáže očekávalo a co se také splnilo:

- výborné výkony studentů ve firmách

- chválu jejich zaměstnavatelů a nabídky brigád či další spolupráce

- zlepšení jazykových i odborných dovedností stážistů

- zajímavé zážitky z hostitelských rodin a navázání přátelství

- návštěva velkolepých interiérů Houses of Parliament, krásné výhledy z London Eye a selfíčka z muzea voskových figurín Madame Tussaud´s

- dlouhé procházky vánočně vyzdobenými ulicemi a nákupní maratony na Oxford Street

- spokojenost s fish and chips a stížnosti na typické anglické toasty

A co účastníci rozhodně nečekali? Po 18 letech napadlo v Londýně 10 cm sněhu, což způsobilo naprostý kolaps dopravy – nejezdily autobusy ani některé linky metra, nelétala letadla, dokonce i vyhlídkové kolo London Eye zrušilo jízdy.

Tato situace ale studentům přinesla kromě unikátních fotek zasněženého Londýna i nečekané volné nedělní odpoledne (v sobotu a neděli byl plánovaný společný program, který se v neděli musel zrušit). Podle svého zájmu strávili volný čas na Covent Garden, kde probíhala představení pouličních umělců a předvánoční trhy, jiní se podívali k St Paul´s Cathedral a Millenium Bridge nebo pokračovali v předvánočních nákupech.

Velké poděkování patří manažerce projektu Mgr. Martině Lojdové, která zároveň studenty doprovázela a monitorovala jejich činnost ve firmách, za výbornou spolupráci. Dále je třeba poděkovat účastníkům stáže za vzornou reprezentaci školy, vyučujícím za odbornou přípravu stážistů a vedení školy za podporu projektu, bez níž by se stáže nemohly uskutečnit.

Účast na stáži přinesla studentům kromě zdokonalení odborných a jazykových dovedností i větší samostatnost, sebevědomí i schopnost týmové spolupráce v cizojazyčném a kulturně odlišném prostředí. Po ukončení studia budou mít velkou konkurenční výhodu při hledání zaměstnání – není mnoho studentů, kteří by v 18 letech už měli za sebou dvoutýdenní pracovní zkušenost v Londýně.

Další stáž se uskuteční v dubnu 2018.

Účastníci zimní stáže z Obchodní akademie, Střední odborné školy knihovnické a Vyšší odborné školy, p. o. (Kotlářská 9, Brno): Kamila Strouhalová, Natálie Hegedüsová, Nikol Boušková, Anna Dvořáková, Iveta Hladíková, Romana Foukalová, Barbora Luskačová, Klára Vyhnalíková, Adéla Pospíšilová, Lucie Makovská, Jiří Pomkla, Kryštof Kadlec, Sophia Serebryaková, Martin Navrátil, Jolana Hajdová.

Reklama

Výběr článků

Načítám