Hlavní obsah

Sté výročí českého skautingu oslavili také v Plzni

Novinky, Milan Kroc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto let, to už je nějaký věk. A právě tolik je českému skautingu, hnutí sdružujícímu v České republice 46 000 lidí různého věku. Jen v Plzni má 1300 členů.

Foto: Milan Kroc
Článek

Před 100 lety profesor Antonín Benjamín Svojsík přivezl do českých zemí myšlenky Roberta Baden-Powella, jak vychovávat děti a mládež, jak jim dát prostor pro hru i sebezdokonalování. Plzeňští skauti si toto výročí připomněli symbolicky v úterý 24. dubna (sv. Jiří je navíc patron skautů) na náměstí TGM.  

"Protože sto let jsou krásné narozeniny, rozhodli jsme se dát příležitost našim plzeňským členům potkat se spolu, něco si spolu zahrát a uložit si tak výročí snáze do paměti," informoval hlavní organizátor akce Jiří Dlouhý.  

I přes zjevnou nepřízeň počasí se na akci sešly asi dvě stovky z 1300 plzeňských skautů - od těch sotva školou povinných až po ty v důchodovém věku. Nejprve si u pamětní desky na budově ČSOB připomněli skauty, kteří padli za oběť válce nebo různým totalitním režimům. A pak už se vysvětlovala hra na Fotografii druhého století, kdy ze získaných barevných útržků vznikaly "fotografie" formou nalepované koláže. Zároveň probíhalo podepisování pětimetrového skautského šátku, který bude k vidění mezi okny na Americké 29.  

Po hře a společném skoku do druhého století proběhlo vyhodnocení několikatýdenní soutěže Skalping. Princip byl jednoduchý. Zahlédnete na ulici označeného skauta, doběhnete k němu, představíte se a on vám dá svou vizitku. Vítězka jich nasbírala čtyřicet. Skautka s přezdívkou Merry sice byla trochu smutná, že jí k vítězství chyběly dvě vizitky, ale je to jen hra, a tak vítězce s úsměvem blahopřála.  

Nakonec došlo i na zasazení pamětního stromu druhu ginkgo biloba (jinan dvojlaločný). Proč právě ten? Vysvětlil to skaut Milan Liška: "Ke skautingu má díky Jaroslavu Foglarovi blízko klub Rychlých šípů a právě v jejich příbězích se tento strom vyskytuje."  

V Plzni v současné době probíhá v Národopisném muzeu výstava, mapující uplynulých sto let. Výstava je otevřena do 27. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám