Hlavní obsah

Starosta Švihova vystoupil na odborné konferenci Evropský rok aktivního stárnutí

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednací síni Senátu Parlamentu České republiky se v úterý 17. ledna konala odborná konference Evropský rok aktivního stárnutí - uskutečnila se u příležitosti zahájení tohoto roku v České republice.

Foto: Petr Herold

Posluchači konference "Evropský rok aktivního stárnutí"

Článek

Konference se konala za velkého zájmu posluchačů nejen z řad seniorů pod záštitou místopředsedy Senátu Petra Pitharta a senátorky Jiřiny Rippelové z podnětu Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze.

Konference byla tematicky zaměřena na vzdělávání seniorů a odborným garantem byla Asociace univerzit třetího věku, kterou na konferenci zastupoval její předseda Prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc.

Zaměření konference

Senátorka Jiřina Rippelová ve svém úvodním slově vyzdvihla význam vzdělávání seniorů ve venkovských oblastech a zdůraznila, že existuje celá řada příkladů dobré praxe, na které je možno navazovat. Jednotlivé referáty byly zaměřeny na problematiku Stárnutí populace z pohledu demografického, sociálního, ekonomického a politického, na vztah seniorů k novým technologiím a jejich zařazení do informační společnosti, na historii seniorského vzdělávání v Evropě a ve světě.

V roce 1950 bylo v České republice 12,4 % obyvatelstva starších 60 let a ke konci roku 2010 to již bylo 22,6 %. Pracující důchodci však představují jen 6,2 % z počtu seniorů starších 60 let. Vyplývá z toho, že drtivá většina obyvatel České republiky této věkové kategorie je ekonomicky neaktivní.

Seniorské vzdělávání v Evropě

Myšlenka vzdělávání seniorů vznikla v roce 1973 na univerzitě v Toulouse, kde prof. Pierre Vellas dokázal, že studium představuje kvalitní obohacení života po ukončení výdělečného zaměstnání. Tato myšlenka se rozšířila, takže v roce 1975 bylo již 200 organizátorů U3V na čtyřech kontinentech.

Původní charakter nekvalifikovaného zájmového vzdělání se rozšiřuje s nástupem nejrůznějších informačních technologií, rychlých sociálních změn o studium instruktážní, které seniorům pomáhá se orientovat v těchto procesech a zamezuje, aby se senioři stali vyčleněnou skupinou ze společnosti.

Celoživotní vzdělávání v Pošumaví

Starosta města Švihov a předseda Místní akční skupiny Pošumaví PaedDr. Václav Petrus přednesl příspěvek na téma Vzdělávání seniorů v regionech. Zaměřil se především na rozdíly v dostupnosti služeb pro seniory ve městech a na venkově. Zdůraznil, že jedním ze způsobů, jak podpořit nejen vzdělávání seniorů, ale i celoživotní vzdělávání na venkově obecně, je formou zakládání komunitních škol.

V současné době vzniká na území MAS Pošumaví síť těchto škol. Jejich cílem je, aby lidé žijící v regionu měli nejen přístup k celoživotnímu vzdělávání přímo ve svých obcích, ale aby mohli zároveň aktivně ovlivňovat témata, na která má být vzdělávání v dané komunitní škole zaměřeno.

Dr. Petrus zároveň podtrhl význam vzdělávání seniorů na venkově z hlediska celospolečenského a jako příklad dobré praxe uvedl virtuální univerzitu třetího věku, která probíhá mimo jiné v Komunitní škole Švihov. 

Reklama

Výběr článků

Načítám