Hlavní obsah

Staň se detektivem a vyřeš zločin, vyzývá interaktivní výstava kriminalistiky

Novinky, Stanislava Dvořáková

V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí od 24. června do 3. září v rámci interaktivní výstavy zapůjčené z Mendelova muzea a Masarykovy univerzity v Brně je dána možnost zapojit se do řešení kriminálního případu a na konci výstavy odhalit pachatele.

Foto: Stanislava Dvořáková

Unikátní interaktivní výstava je věnovaná vědeckým metodám kriminalistiky.

Článek

Unikátní interaktivní výstava kriminalistiky otevírá detektivku, která se však tentokrát nečte, ale prožívá a dává možnost účastníku ji vyřešit.

Návštěvník se stává detektivem, který s kriminalistickým notesem v ruce prochází výstavou, a na základě zjištěných indicií vybírá z podezřelých osob pachatele zločinu.

Při odhalování pachatele vraždy se setkává a poznává řadu moderních kriminalistických metod, kdy po úvodní prohlídce zajištěných důkazů z místa spáchaného zločinu jsou jako první předloženy k posouzení motivu výpovědi podezřelých.

Poté pomocí daktyloskopických metod snímá otisky prstů na kabelce a pomocí komparátoru zjišťuje shodnost s možným pachatelem. Důležitá je i následná analýza vláken na oblečení oběti pomocí mikroskopu se vzorky odebranými z oblečení podezřelých. Pomocí další metody trasologie měří délku a šířku odlitku boty a porovnává se zabavenými botami podezřelých osob.

Nastupují laboratorní vyšetření DNA z kůže odebrané pod nehty oběti s její vlastní DNA a podezřelých. Dále se jako zainteresovaný detektiv zajímá o toxikologické vyšetření případných chemických látek v těle oběti a vyhodnocuje hypotézu soudní pitvy, zda se na smrti nalezené ženy nemohla podílet jiná osoba.

Na základě celého vyšetřovacího procesu je pak třeba určit pachatele. Pro správné určení vraha je požadavkem uvedení hlavního důkazu, který vedl k jeho usvědčení a ověření tak správnosti tohoto rozhodnutí.

Po skončení detektivního dobrodružství si lze ještě doplnit informace o historii i současnosti práce policie na doprovodném materiálu, kdy Policie ČR zapůjčila vedle historických ukázek širokou škálu předmětů používaných v současné moderní kriminalistice.

Navíc atmosféra zločinu a trestu panující v období 20.století je doplněna poznatky ústeckých muzejníků. Z Černé kroniky města Ústí nad Orlicí a okolí se tak návštěvník dovídá o událostech z minulého století. Jsou zde výstřižky článků krádeží i vražd, např. O odcizeném zvonku z 13. kaple křížové cesty či Vyloupení pokladny záložny Svépomoc, Zastřelení Mařeny, úvaha z novin Jiskry Orlicka Vrah za mřížemi a muselo se to stát? a další.

Z roku 1942 je plakát s vypsáním odměny za pomoc objasnění vraždy u České Třebové a zápis z Městské kroniky z let 1928 - 1935 o vylupování včelstev.

Celkově výstava dává ucelený pohled na působení trestné činnosti a možnosti jejího stíhání včetně přímého zapojení návštěvníků do procesu objasnění jednoho ze zločinů zábavnou formou hry na detektivy.

Reklama

Výběr článků

Načítám