Hlavní obsah

Spolek Náš Martinů hledá pamětníky dne, kdy se Bohuslav Martinů „vrátil domů“

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2019 a 2020 si připomínáme kulaté výročí spjaté s osobností poličského rodáka, světově proslulého skladatele Bohuslava Martinů. Letos je to 60 let od úmrtí a příští rok 130 let od narození skladatele.

Foto: Alena Zavoralová

Ilustrace Spolek Náš Martinů

Článek

„V úterý 27. srpna se v Tylově domě uskuteční vzpomínkový večer při příležitosti 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů, v jehož rámci bude promítnut autorský film poličského rodáka Petra Vorlíčka o převozu ostatků hudebního skladatele do Poličky v roce 1979,“ uvedl Jaroslav Novotný, předseda Spolku Náš Martinů.

„Součástí večera bude také beseda, na kterou bychom rádi pozvali tehdejší účastníky pietní akce na hřbitově a v Tylově domě. Chcete-li se s námi podělit o své osobní vzpomínky na onen den před 40 lety, napište nám na e-mailovou adresu: nasmartinu@seznam.cz, nebo nám zanechte písemný vzkaz v poličském muzeu. Těšíme se na vaše vyprávění a zážitky z nezapomenutelného dne, kdy se Martinů vrátil domů,“ dodal.

Přímo ve výroční den úmrtí skladatele, 28. srpna, je plánován dvojí pietní akt. Na hřbitově proběhne nejdříve vzpomínkové setkání, při kterém se Bohuslavu Martinů přijdou k jeho hrobu poklonit příznivci z řad koncertních posluchačů a také představitelé města a kulturních institucí, a poté v blízkém kostele sv. Michala zazní vzpomínkové pásmo Píseň o domově určené pro recitátora a komorní hudební doprovod.

Kromě toho se na koncertě konaném 25. srpna představí Pěvecké sdružení moravských učitelů, které plánuje své vystoupení vygradovat zpěvem u Mistrova hrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám