Hlavní obsah

Společnost Viadrus oslavila 130 let trvání slévárny v Bohumíně

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší a nejstarší český výrobce topenářské techniky, společnost Viadrus a. s. má důvod k oslavám. Přesně na den 20. listopadu před 130 lety byl v tehdejších Hahnových železárnách v Bohumíně zahájen provoz slévárny šedé litiny.

Foto: Josef Zajíc

Bohumín 21.11.2018 Společnost VIADRUS a.s. oslavila 20.11.2018 130 let trvání slévárny v Bohumíně.

Článek

Společnost Viadrus je na trhu nepřetržitě již třetí století. V historii však procházela různými názvy. Byla založena ještě za Rakousko-Uherska v roce 1885 jako Hahnovy železárny, v roce 1888 bylo zahájeno slévání šedé litiny a od roku 1890 se věnovala výrobě topenářské techniky. V roce 1928 došlo k rozšíření výrobního programu o litinové kotle na tuhá paliva vlastní konstrukce.

„Na slavných historických základech stavíme moderní firmu s progresivním topenářským sortimentem, která sbírá ocenění za inovativní výrobky. Firmu, která je jediná na českém trhu, dokázala skloubit staletími prověření kvality litinové výrobky s moderními požadavky na ekodesign, špičkové emisní třídy a využití biomasy k vytápění,” řekl v úvodu slavnostního shromáždění generální ředitel společnosti Viadrus Petr Teichmann.

V rámci oslav bylo přítomným umožněno navštívit rozlehlou slévárnu, kde v současnosti pracuje přibližně 450 lidí. Při komentované prohlídce se účastníci setkali s jedním z nejstarších zaměstnanců společnosti.

„V roce 1972 jsem dokončil Vysokou školu Báňskou v Ostravě, obor slévárenství, a v těchto prostorech dělám dodnes. Pracoval jsem ve funkci dělníka, po absolvování vojenské služby jsem pracoval jako mistr, technolog, hlavní technolog a také jsem dělal ředitele závodu. Dnes jsem v důchodu, ale stále pracuji jako specialista zakázkové výroby, který řeší nové obchodní případy z odlitky. Každý výrobek je pro takového zákazníka jistým originálem. Nejstarší ve výrobním programu slévárny jsou kotle Ligno vyráběné již od roku 1930. Pak slavný kotel EMKA a nejslavnější U 22, který se stále v různých formách vyrábí dodnes,” zavzpomínal Ing. Zdeněk Churý.

Viadrus je tradičním ryze českým výrobcem produktů z šedé litiny, zejména kotlů a radiátorů. S výrobní kapacitou 120 tisíc kotlů a 4 miliony radiátorových článků za rok patří mezi významné hráče na evropském topenářském trhu. Původně byl součástí společnosti ŽDB (Železárny a drátovny Bohumín). Samostatnou společností se stal v roce 2012.

„Viadrus je moderní zaměstnavatel v rámci bohumínského regionu a zároveň jeden z posledních v Evropě vyrábějících litinu. Chystáme ekologické investice do nových pecí, protože chceme ukázat, že i slévárenství se dá dělat ekologicky,” dodal Petr Teichmann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám