Hlavní obsah

Speciální atletické tréninky pro zimní přípravu bojovníků startují

Novinky, Monika Soukalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MMA je velmi populární fenomén světového sportu, kterému se neustále rozrůstá základna nejen sportovců, ale i diváků po celém světě. Zároveň také ale tento nejkomplexnější sport současnosti stále budí otazníky a pohoršení. Je to však na místě? Jak probíhá příprava bojovníků v zimním období?

Foto: Monika Soukalová

Speciální atletické tréninky nejen pro bojovníky MMA startují již tuto sobotu na atletickém stadionu Juliska v Praze.

Článek

Jedná se o velmi náročné odvětví, kde se platí za každou, byť jen malou chybičku, prohrou. Proto i přístup k přípravě by měl být velmi komplexní a bojovník by měl využít všechny legální cesty, ve smyslu fair-play, ke zlepšování své výkonnosti. Rozvíjet všechny složky přípravy, které do sebe musí zapadat a tvořit dohromady fungující celek. 

MMA (mixed martial arts) neboli smíšená bojová umění je mix různých bojových stylů a je znám již od starověkých olympijských her v podobě tehdy až brutálního Pancrationu. Za základ novodobých MMA je považován rok 1993 a vznik šampionátu UFC. V současnosti však zápas MMA představuje nejkomplexnější souhrn bojových dovedností a stylů, které mají vést k co nejefektivnějšímu vedení útoku či obrany s ohledem na získání převahy nad protivníkem i svou vlastní "myslí". 

Fyzicky jeden z nejnáročnějších sportů na světě, je přirovnáván k bojovému triatlonu. Bojovníci musejí rozvíjet všechny složky fyzické i psychické kondice. Bojovníci jsou připravováni ve všech 3 úrovních boje - boj v postoji, boj na zemi a zápas (např. box, muay thai, judo, řecko-římský zápas či brazilské jiu-jitsu).

Kromě již zmíněné fyzické náročnosti je nedílnou a velice důležitou součástí i mentální trénink bojovníka - tzv. motivace a rozvíjení psychické kondice. Právě proto, i díky jeho obrovské popularitě je v tomto sportu aplikováno mnoho inovativních přístupů a technologií rozvíjejících požadované vlastnosti bojovníka. 

U bojovníků MMA se klade také obrovský důraz na rozvoj dynamiky, síly, rychlosti, obratnosti, vytrvalosti a techniky. Žádná ze zmiňovaných částí by neměla být rozvíjena jednostranně, ale všechny rovnoměrně, navazující jedna na druhou tak, aby to dávalo smysl a mělo to ucelený řád. 

Jak již pochopili v zahraničí, zejména v kolébce tohoto sportu v USA, důležitým tréninkovým prostředkem k dosažení těch nejvyšších cílů, je atletika. Tento sport dokáže perfektně rozvíjet všechny zmiňované složky tréninku a neměl by tedy v žádném případě v přípravě bojovníků chybět. 

V České republice probíhají atletické tréninky pro bojovníky MMA pod záštitou neziskové organizace Česká asociace smíšených bojových umění pod vedením Jiřího Mužíka, halového mistra světa na 4 x 400 m překážek a současného českého rekordmana na této trati. Tréninky jsou sestavovány pro potřeby bojovníků a vycházejí z analýzy sportovního výkonu v MMA. Celý koncept se sestává z několika částí - technika běhu, speciální cvičení a běžecký trénink. 

Běh je jedním ze základních nespecifických tréninkových prostředků a lze jím rozvíjet všechny formy vytrvalosti, výbušnosti a rychlost reakce. Na lekcích se bojovníci učí nejen techniku, ale i správné dávkování a zařazování běhu a dalších speciálních cvičení do svého tréninku v průběhu ročního tréninkového cyklu. 

První atletický trénink pro bojovníky pod vedením Jiřího Mužíka se bude konat tuto sobotu na pražském atletickém stadionu Juliska (Dukla Praha) od 10.00 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám