Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší valašský recept vyhrála králičí kyselice

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Králičí kyselice se stala vítězem soutěže O nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy ve Velkých Karlovicích. Kuchařky a kuchaři do ní zaslali pět desítek receptů. Cílem bylo najít zajímavou regionální specialitu, která obohatí menu restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna.

Foto: archiv Spa hotelu Lanterna

Vítězná králičí kyselice bude zařazena do menu zážitkové restaurace Vyhlídka.

Článek

Druhé místo obsadil recept na uzenou krkovičku s trnčenou omáčkou a valašským poškrabkem. Třetí skončily pohankové palačinky se špenátem a brynzou.

„Ze zaslaných receptů vzešlo tolik zajímavých námětů, že by bylo škoda využít jen jeden vítězný. Proto jsme se rozhodli z nich sestavit celé Valašské menu, které představíme na začátku listopadu při 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu. Vedle trojice nejlepších receptů do něj zařadíme brynzovou polévku a metyju,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. 

Vítězný recept dorazil z Prahy, autorka Veronika Tománková ale pochází z Valašska, z Jestřabí – Štítné nad Vláří. „Objevila jsem ho na chalupě po babičce, když jsem hledala něco, čím bych mohla vytřít zem. Hledala jsem ve skříni nějaké tepláky, místo toho jsem objevila babiččiny recepty. Zaujaly mne, převezla jsem si je do Prahy a od té doby podle nich zkouším vařit,“ popsala.

Všechny zaslané recepty kuchaři hotelu Lanterna otestovali a některá jídla nechali ochutnat hotelové hosty během večeří. Na vítězné kyselici, která v různých obměnách patří k nejtypičtějším valašským specialitám, se shodli jednomyslně. „Zvláštností receptu je, že polévka neobsahuje zelí, ale je přikyselena octem a je v ní rozmícháno vajíčko,“ uvedl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a restaurace Vyhlídka Pavel Václavík.

Králičí kyselice také podle něj nejvíc bodovala i u hotelových hostů. „Nejdřív byli trochu zaražení. Jsou zvyklí na kyselici se zelím a klobásou, kterou standardně máme v jídelníčku. Po ochutnání si ale mnozí přišli přidat,“ dodal.

Trnčená omáčka na druhém místě patří také k typickým valašským jídlům, autorka ji vylepšila o zvláštní přílohu – takzvaný poškrabek, což jsou bochánky z mouky. Třetí palačinky se špenátem a brynzou zaujaly tím, že využívají typickou valašskou plodinu pohanku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám