Hlavní obsah

Soupeřili o tituly a poháry, o lidská srdce nemusí

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu se na Hukvaldy vypravili příznivci německých boxerů, ostravská územní pobočka Boxerklubu ČR tady pořádala klubovou výstavu. Šlo o tituly a tradičně o poháry, ale také o setkání lidí, které spojuje letitá rivalita i přátelství a zejména odpovědnost chovatelů plemene německý boxer.

Foto: Alena Kiedroňová

Oddanost, to je rys povahy německého boxera.

Článek

Do soutěže bylo přihlášeno jedenapadesát psů a fen, zlatých i žíhaných. Rozhodčí Ľubomír Perniš ze Slovenska, sám chovatel boxerů, měl obtížnou roli rozhodovat o nejlepších. Do Hukvald přijela řada vynikajících jedinců z celé republiky i z Polska.

Když rozhodčí přihlížejícím divákům vysvětloval, proč jako vítěze v dané kategorii určil konkrétního psa či fenu, pokaždé s důrazem, že u exteriéru zvířete se rozhoduje se subjektivním pohledem. „Mou prioritou jako chovatele je skloubení kvalitního exteriéru s výbornými povahovými vlastnostmi,“ je krédo rozhodčího Perniše. Na Hukvaldech hodnotil poměrně přísně, leč spravedlivě.

I já patřím do rodiny boxerkářů, kteří na tohle navýsost oddané, bystré, věčně hravé a současně v práci vytrvalé a odvážné plemeno nedá dopustit. V sobotu se mi ne vždy podařilo uhádnout, kdo z kruhu vyjde ve své kategorii jako vítěz. I v tom jsou soutěže cenné, že se při nich chovatelé a majitelé psů stále něco učí.

Společnou snahou chovatelských stanic a také poboček Boxerklubu ČR je udržet co nejlepší standardní znaky tohoto plemene. Role poradců chovu při doporučování vhodného krycího psa ke konkrétní feně je víc než podstatná.

A i když z velmi krásného štěněte nemusí vyrůst šampion světové výstavy, není to prohra. Boxer je a zůstane úžasným přítelem člověka, ochráncem dětí a rodiny, veselým parťákem pro výpravy do přírody, soustředěným a natěšeným zvířetem na cvičáku, na překážkách, na stopách či při vytrvalostních zkouškách. O lidská srdce soupeřit nemusí. Jen se podívejte na několik fotografií ze sobotních Hukvald. 

Reklama

Výběr článků

Načítám