Hlavní obsah

Současná duchovní hudba v Brně. Ensemble Opera Diversa uvede skladby F. G. Emmerta a Arvo Pärta

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program věnovaný současné duchovní hudbě uvede díla brněnského skladatele Františka Gregora Emmerta (1940-2015) a estonského skladatele Arvo Pärta (*1935) 17. září od 20 hodin v kostele sv. Augustina na náměstí Míru v Brně.

Foto: archiv

Článek

Stěžejním dílem programu je 25. symfonie K tobě byl poslán anděl F. G. Emmerta, která byla v Brně premiérována 1. června 2017. Při jejím druhém brněnském provedení doplní tuto symfonii výběr z Emmertových žalmových písní a ikonická skladba pro smyčce světoznámého estonského skladatele A. Pärta.

Sólisty večera jsou Milan Paľa (housle, viola), Jarmila Balážová (mezzosoprán) a Marek Paľa (varhany), diriguje Marián Lejava. Ensemble Opera Diversa, koncertní mistr Jan Bělohlávek.

Program zahájí Fratres pro housle, smyčce a bicí (1977) Arvo Pärta. Následovat bude výběr z Žalmových písní pro mezzosoprán a varhany F. G. Emmerta a poté jeho Symfonie č. 25 pro violu, varhany, mezzosoprán a smyčce  z roku 2012 na výběr veršů a slov Žalmu 80 a mariánských modliteb svaté Kateřiny Sienské, Gertrudy von Le Fort a Bolestného růžence.

Další informace o skladatelích, uváděných skladbách, účinkujících sólistech a Ensemble Opera Diversa na www.operadiversa.cz. Vstupenky k dostání 30 minut před začátkem v místě konání akce, rezervace možné přes e-mail ensemble@operadiversa.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám